Linkovi

Crna Gora: 46 poslanika saziva sjednicu na Cetinju, Krivokapić traži prelaznu vladu


Poslanici u skupštini Crne Gore 21. aprila 2022.

46 poslanika Skupštine Crne Gore odlučilo je u četvrtak da sazove sjednicu parlamenta za 28. april na Cetinju, na kojoj će birati novu Vladu.

Sjednicom će, kako je na konferenciji za novinare saopštio šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar, predsjedavati potpredsjednik Skupštine Ervin Ibrahimović.

Konatar je podsjetio da su juče, nakon što je potpredsjednik Skupštine, poslanik Strahinja Bulajić iz Demokratskog fronta, koji je nakon smjene Alekse Bečića predsjedavao parlamentom, podnio ostavku na obje funkcije, podnijeli inicijativu potpredsjednici Skupštine Branki Bošnjak za sazivanje Skupštine, ali da ona “do ovog trenutka nije zakazala sjednicu Skupštine i Kolegijuma”.

"Pošto smo iscrpili sve mogućnosti i pošto su Bulajić i Bošnjak odbili inicijativu, želim da vas obavijestim da je 46 poslanika odlučilo da sazove sjednicu za 28. april u 12 satti na Cetinju", kazao je Konatar.

On je saopštio da su odredili da sjednicom predsjedava potpredsjednik Ibrahimović , te da će on “od ovog trenutka preduzeti sve radnje kako bi se sjednica bez smetnji održala 28. aprila”.

Očekujem od Generalnog sekretara i službe Skupštine da sarađuju sa Ibrahimovićem”, nglasio je Konatar.

Odgovarajući na pitanje da li je zakazivanje sjednice na ovaj način u skladu sa zakonom, Konatar je kazao odgovorio potvrdno i naglasio da je njihova “obaveza da odblokiraju bilo koju instituciju”.

"Ovo je zajednička inicijativa i saziv jer ne želimo da aboliramo sebe. Ako neko bude htio da podnosi krivične prijave podnijeće prijave protiv 46 poslanika, ali svako ima pravo da uradi što misli da treba. Što se mene tiče ovo je apsolutno legitimna i zakonita odluka", kazao je on.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Ervin Ibrahimović rekao je da je “važno da je većina sazvala sjednicu”.

"Ovo je važan dan. Poslije više od dva mjeseca blokade parlamenta odblokiraćemo sve procese koji su bili blokirani. Cijena goriva u Crnoj Gori je najveća u regionu, otkad se desila agresija Rusije na Ukrajinu iz temelja je promijenjen kontekst međunarodnih odnosa. Crna Gora mora biti rame uz rame uz Evropu , to ćemo u četvrtak jasno poručiti", naveo je Ibrahimović.

Osim izbora predsjednika Skupštine i nove Vlade, planirano je, kako je saopšteno, da na dnevnom redu sjednice Skupštine budu i izmjene zakona o akcizama i PDV, u cilju pomoći građanima i privredi.

Krivokapić traži sjednicu 5. juna

Premijer u tehničkom mandatu Zdravko Krivokapić zatražio je od predsjedavajućeg Skupštine Strahinje Bulajića da za 5. jun zakaže sjednicu Skupštine na kojoj bi se birala prelazna vlada.

Krivokapić u obrazloženju koje su objavili lokalni mediji navodi da su "sve većinske partije u Skupštini zahtijevale da se prelaznom vladom riješi politička kriza u Crnoj Gori".

“Jedino demokratsko rješenje za izlazak iz političke krize su vanredni parlamentarni izbori koje bi pripremila prelazna vlada. Ujedno, ovaj zahtjev predstavlja sprečavanje neustavnog pristupa - izglasavanja manjinske vlade i time obezbjeđuje mir, sigurnost i pomirenje, kao i očuvanje demokratskih tekovina”, naveo je Krivokapić.

XS
SM
MD
LG