Linkovi

Marš podrške Ukrajini u Podgorici, Crna Gora pozvana da što prije usvoji sankcije Rusiji


Protest podrške Ukrajini na ulicama Podgorice
Protest podrške Ukrajini na ulicama Podgorice

Otpravnica poslova ambasade Ukrajine u Podgorici Natalija Fijalka pozvala je crnogorsku Vladu da što prije donese odluku o uvođenju sankcija Rusiji jer je to, kako je ukazala, jedini način da se da podrška borbi Ukrajine protiv ruske agresije.

Ona je na skupu pod nazivom "Marš podrške Ukrajini protiv ruske agresije" poručila da Vlada Crne Gore daje podršku kada je reč o humanitarnom asoektu, na čemu je iskazala zahvalnost, dodavši da sa druge strane postoji i aspekt političke podrške.

“Najbitnija je praktična podrška i sprovođenje praktičnih sankcija. Sankcije su to što može da učini crnogorska Vlada da spriječi i pomogne zaustavljanje ruske agresije u Ukrajini. Na stotine ubijenih i mučenih civila. Rusija želi da uništi sve Ukrajince, sva 43 miliona. Rusija je ta koja je učinila agresiju. Zovimo agresiju agresijom, a ne krizom. Pozivam crnogorsku vladu da donese neophodne odluke i uvede sankcije kako bi se zaustavio masakr Ukrajinaca", navela je Fijalka.

Učesnici marša donijeli su ispred Skupštine Crne Gore plišane igračke i odali počast ukrajinskoj djeci stradaloj u ratu.

Ukrajinka Ogla Sanjina Miranović, koja osam godina živi u Crnoj Gori, na skupu je kazala da je od početka rata u Ukrajini poginulo više od 150 djece.

“Već drugi mjesec više od 150 hiljada ljudi ne mogu da izađu iz Marijupolja, među kojima su i moji roditelji, od kojih od tada nemam nikakvih vijesti. Nema opravdanja za rusku agresiju protiv naroda Ukrajine”, poručila je ona.

Na maršu podrške, između ostalih, bila je i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

XS
SM
MD
LG