Linkovi

Ekstremisti i negatori izbora među potencijalnim republikanskim članovima Predstavničkog doma


Radnici na izborima pomažu ljudima da obave rano glasanje u Las Vegasu.
Radnici na izborima pomažu ljudima da obave rano glasanje u Las Vegasu.

Najmanje troje republikanca koji su kandidati na izborima za Predstavnički dom Kongresa SAD prisustvovalo je skupu „Zaustavite krađu“ 6. januara 2021. godine, te se kretali prema zgradi Kapitola u vrijeme pokušaja da se zaustavi potvrda pobjede Džoa Bajdena.

Brojni drugi republikanski kandidati za Predstavnički dom skeptici su i negiraju izbore 2020. koje je izgubio bivši predsjednik Donald Tramp.

Riječ je geografski, rasno i kulturološki o najraznovrsnijoj grupi kandidata republikanaca u modernom dobu američkih izbora, koja uključuje i veterane ratova u Iraku i Afganistanu, te vlasnike malih biznisa. Mnogi od njih su, poput Trampa 2016. godine, političke novopridošlice i nikada nisu bili birani na zvaničnu funkciju.

Ukoliko budu izabrani na izborima 8. novembra, ovi politički autsajderi, populisti, pa i pojedini ekstremisti, mogli bi pojačati intenzitet na Kapitol hilu. Oni bi bili neprovjerena i potencijalno neposlušna većina ako republikanci na izborima između predsjedničkih preuzmu većinu u Predstavničkom domu.

Trump inspirira sve ovo“, kaže Džon Feheri, republikanski i dugogodišnji glasnogovornik bivšeg predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Republikanaca Denisa Hasterta.

Nema puno stidljivih“, riječi su kojima je Feheri opisao republikanske kandidate. „Nema puno ljudi koji pokušavaju biti umjereni. Oni su ratnici za svoja uvjerenja.

Republikanci su sve više uvjereni da će od Demokrata preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom. Stranka čiji je predsjednik u Bijeloj kući tradicionalno trpi neuspjehe na izborima tokom predsjedničkog mandata, a demokrate su opterećene Bajdenovim slabim rejtingom i nelagodom birača zbog uticaja inflacije na ekonomiju.

Raznovrsna grupa kandidata

Na mnogo načina, republikanci ponovno okupljaju Trampovu koaliciju s dobro finansiranim, ali neobičnim savezom kandidata koji odražavaju njegove pristaše: karizmatične medijske zvijezde u stilu Trampa, vojni veterani sa sloganom „Amerika na prvom mjestu“, žene, manjine, te ono što je ostalo od tradicionalnih konzervativaca Republikanske stranke.

Ovo će biti najraznovrsnija klasa republikanaca ikada, u svakom smislu te riječi“, rekao je Karlos Kurbelo, bivši kongresmen republikanac sa Floride. „Što to znači za funkcionisanje vlasti je veliki upitnik.“

Istovremeno, neki od republikanskih kandidata za Predstavnički dom imaju iskustva sa položajima do kojih se dolazi putem izbora, ili je riječ o umjerenijim konzervativcima koji su u karijeri napredovali obavljajući javne funkcije. Među njima je i bivši gradonačelnik Krenstona u državi Rod Ajlend, Alan Fung, sina imigranata koji pokušava preuzeti mjesto upražnjeno nakon penzionisanja jednog od Demokrata.

Ipak, ova grupa republikanaca vjerovatno će biti definisana po pridošlicama u stilu Donalda Trampa.

Umirovljeni pripadnik specijalnih snaga američke mornarice, Derik Van Orden, otputovao je u Vašington 6. januara prošle godine - iako insistira na tome da se nije pridružio napadu na Kapitol. On se smatra za zvijezdu u usponu koja je spremna poraziti Breda Fafa za jedno od mjesta u Viskonsinu koje su dugo držale Demokrate.

Kori Mils sa Floride privukao je pažnju provokativnom reklamom iz kampanje u kojoj se ovaj bivši ratni veteran, koji je učestvovao u specijalnim operacijama, a potom bio Trampov savjetnik u Pentagonu, hvali opremom svoje kompanije za razbijanje nereda, korištenom protiv prosvjednika grupe „Crni životi su važni“ i drugih liberalnih grupa.

Donald Tramp i dalje ima veliki uticaj na republikanske kandidate i birače.
Donald Tramp i dalje ima veliki uticaj na republikanske kandidate i birače.

Kerolin Livit nije bila prvi izbor svoje stranke da se suprotstavi demokratskom zastupniku Krisu Papasu u Nju Hempširu, ali republikanski birači su ovu bivšu Trumpovu saradnicu sa medije u Bijeloj kući, koja je dovodila u pitanje rezultate izbora 2020. godine, učinili svojom kandidatkinjom.

Ona je negatorica izbora koja vjeruje da su prošli izbori ukradeni od Donalda Trampa“, rekao je Papas tokom njihove debate.

Livit je nedavno tokom javnog događaja izjavila da je Biden zapravo „legitimni predsjednik“, te odgovorila da je Papas glasovao sa Bajdenom i predsjedavajućom Predstavničkog doma Nensi Pelosi „100% vremena“.

Kandidate povezuje odnos prema Trampu

Za razliku od republikanske grupe iz 2010. godine koja je došla u Kongres kako bi srezala savezne budžete ili Demokrata 2018. koji su preuzeli vlast zahvaljujući obećanju o dobrom upravljanju, kandidati 2022. izgledaju manje ujedinjeni oko zajedničkih politika.

Umjesto toga, ono što mnogi republikanski regruti dijele jeste Trampovo odbacivanje establišmenta i građanskih normi, pristup sličan onome koji ima kongresna predstavnica Merdžori Tejlor Grin - i koji transformira stranku.

Širom zemlje, kandidati Republikanske stranke odražavaju Trampov trajni utjecaj i spremnost da krajnju desnicu učini dijelom priče. Primjerice, u državi Vašington, Džo Kent, bivša zelena beretka i CIA agent, postao je kandidat nakon što je na stranačkim predizborima pobijedio republikansku predstavnicu Haime Herera Batler, koja je glasala za opoziv Trampa zbog napada na Kapitol 6. januara.

Kevin Mekarti i MAGA republikanci radili su prekovremeno kako bi nominovali ekstremističke kandidate diljem zemlje“, rekao je CJ Varnke, direktor komunikacija u političkom odboru većine u Predstavničkom domu, vanjske grupe koja je povezana sa Pelosi. „Veselimo se što će glasači odbaciti njihovu politiku na glasačkim kutijama u novembru.

Vođa republikanske stranke u Predstavničkom domu Kevin Mekarti, koji je spreman postati lider ovog tijela ako Republikanci preuzmu kontrolu, odigrao je ključnu ulogu u regrutiranju nove klase kandidata koja bi ga mogla dovesti na vlast.

Učeći iz prošlih izbora, Mekarti je posegnuo dublje za kandidatima koji bolje odražavaju različitost Amerike, što je preokret u odnosu na izbore 2018. koji su u Predstavničkom domu ostavili tek desetak Republikanki i nijednog tamnoputog Republikanca.

Očekuje se da će Kevin Makarti postati predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa ako Republikanci preuzmu većinu na izborima 8. novembra.
Očekuje se da će Kevin Makarti postati predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa ako Republikanci preuzmu većinu na izborima 8. novembra.

Među republikancima koji brane svoje izabrane pozicije i onima koji pozicije pokušavaju preuzeti od demokrata su: 28 crnaca, 33 hispanoamerikanca, 13 Amerikanaca azijskog porijekla i tri američka starosjedioca, pokazuju podaci Nacionalnog republikanskog odbora za kampanju.

Mekarti je zadržao blizak, iako ponekad težak, odnos sa bivšim predsjednikom. U govoru koji je održao ovog ljeta u Južnoj Karolini, zauzeo se za svoje regrute, od kojih je mnoge podržao i Tramp. Od avgusta, Mekarti je posjetio 34 savezne države u znak podrške republikanskim kandidatima i članovima.

Ne postoji mjesto na kojem nećemo biti dio igre“, obećao je Mekarti.

Republikanci pretenduju na tradicionalna uporišta demokrata

Nisu svi kandidati republikanci miljenici stranke. Zapravo, čelnici su pokušali neke od ekstremnijih zadržati izvan glasačkog listića.

Više od 11 miliona dolara potrošeno je u kampanjama na stranačkim predizborima, s ciljem podrške kandidatima koje sama Republikanska stranka favorizuje - u Virdžiniji, Teksasu, Kaliforniji i drugim državama. Novac je došao od Konzervativnog fonda za liderstvo, vanjske grupe povezane sa Mekartijem.

Taj fond je postigao željeni ishod u većini unutarstranačkih predizbornih utrka, iako je bilo i neuspjeha. U Sjevernoj Karolini, Sendi Smit, koja je u Trampovom stilu 6. januara tvitovala: „U DC-u u borbi za Trampa! Upravo marširala od Monjumenta do Kapitola!“ – pobijedila je stranačkog favorita.

Mekarti je rano vodio kampanju s JR Majevskim, još jednim republikanskim kandidatom iz Ohaja, koji je bio u Kapitolu 6. januara. Stranka je ostala uz njega i nakon što je Asošijeted pres izvijestio da je lažno prikazao svoj vojni dosije.

Kornelije Vajting popunjava glasački listić za izbore 8. novembra, na kojima Republikanci nastoje preuzeti kontrolu nad Kongresom.
Kornelije Vajting popunjava glasački listić za izbore 8. novembra, na kojima Republikanci nastoje preuzeti kontrolu nad Kongresom.

Tijekom predizbora, Demokrate su promovisale neke od krajnje desničarskih kandidata, primjerice u Mičigenu, pomažući uzdizanje Džona Gibsa, kojeg podržava Tramp, u kontroverznoj strategiji osmišljenoj da udalje centrističke i nezavisne birače dalje od Republikanaca.

Međutim, Republikanci takođe duboko zadiru u demokratska uporišta u Novoj Engleskoj, Floridi i osobito Južnom Teksasu, gdje tri latinoamerička kandidata, sa strogim stavovima prema kontroli granica, odražavaju dramatičnu promjenu tradicionalne stranačke pripadnosti, što izaziva zabrinutost među Demokratima.

Ovaj trenutak odražava gdje se stranka sada nalazi - republikanci postaju šira stranka koja prodire u sve vrste zajednica“, rekao je glasnogovornik CLF-a Kalvin Mur. „To je cijeli kadar novih glasova koji iznose svoju viziju o tome što znači vratiti zemlju na pravi put.

Ipak, za regrutiranje i biranje kandidata, u poređenju sa upravljanjem državom, potrebne su različite vještine.

Ako republikanci osvoje Predstavnički dom, „te osobe će morati naučiti vrijednostima redovnog poretka i vrijednostima zajedničkog rada kao tima", rekao je Feheri. „A to neće doći samo po sebi.

XS
SM
MD
LG