Linkovi

Vučić u Njujorku o uvođenju sankcija Rusiji: Srbija nastavlja da vodi nezavisnu politiku


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku, 20. septembar 2022. (Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku, 20. septembar 2022. (Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je brojne sastanke na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a tokom neformalnog ručka za lidere Zapadnog Balkana, čiji je domaćin bio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, kako se navodi na Vučićevom Instagram nalogu, ponovila se tema uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

"Pokušao sam da objasnim poziciju Srbije, koja je i dosledna i teška, ali za nas jedina moguća, jer Srbija nastavlja da vodi nezavisnu politiku u skladu sa principima međunarodnog prava", poručio je na Instagramu Vučić, opisujući događaj kao "još jednu rundu važnih razgovora" i potvrđujući da "Evropska unija jeste jedan od ključnih i strateških partnera Srbije.

Vučić je u Njujorku razgovarao sa više lidera evropskih zemlja, među kojima su španski i norveški premijer Pedro Sančes i Jonas Garo Store i predsednik Kipra Nikos Anastasijades, ali i sa premijerima Crne Gore, Albanije i Severne Makedonije, Dritanom Abazovićem, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim.

Na Instagramu je naveo da će sa Abazovićem kasnije razgovarati o unapređenju saradnje Srbije i Crne Gore.

Ispod fotografije sa Kovačevskim, Vučić je napisao:

"Za nas je od izuzetnog značaja da danas budemo u Njujorku, ne sama zbog toga što se svet nalazi u prelomnim trenucima moderne istorije, već i zbog toga što odavno u Skupštini UN nije bilo ovoliko šefova država i predstavnika zemalja članica", dok je uz fotografiju sa Ramom naveo je da je kratak susret bio prilika da naprave planove o zajedničkim nastupima tokom zasedanja i poručio:

"Otvoreni Balkan je budućnost našeg regiona".

Na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vučić se takođe sastao predstavnicima Maldiva, Gabona i Gvatemale.

Predsednik Srbije je takođe izjavio da je na jednom od od sastanaka u Njujorku dobio još jednu notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova i da će Srbija raditi na tome i ćutati dok kosovska strana ne bude pokušala da uđe u neku od međunarodnih institucija, kada će se iznenaditi brojem zemalja koje misle drugačije, prenosi Fonet.

U izjavi za Radio-televiziju Srbije, predsednik Vučić je istakao da Ujedinjene nacije danas imaju manju ulogu u svetu, jer su velike sile preuzele sve na sebe i defakto prethodnih decenija rušile Povelju UN.

Kada je reč o samitu šefova država u Njujorku, Vučić je ponovio da ne pamti da ih je bilo više nego danas.

"Mi ćemo u narednih sedam do 10 dana donositi teške odluke i verujem da ću se naredne nedelje obratiti sa nekim merama i odlukama važnim za bezbednost Srbije", poručio je Vučić.

O situaciji u Ukrajini, rekao je da se svet iz faze specijalne vojne operacije približava velikom svetskom sukobu kakav nismo imali od Drugog svetskog rata.

"Za nas ne postoje lepe i lake vesti i očekujem da ćemo videti samo dalje usložnjavanje odnosa između Zapada i Rusije, ali i Zapada i Kine", istakao je Vučić.

On je najavio da će se u Njujorku sastati sa ministrom spoljnih poslova Kine, ali i da ga očekuju sastanci sa Boreljom, generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, kao i Bernarom Kušnerom.

Predsednik Srbije je kazao da će u sutrašnjem govoru u Ujedinjenim nacijama preskakati kurtoazna obraćanja.

"Važno je da će sadržaj biti precizan i tačan i da ostane zabeleženo šta sam rekao u UN o onome što se dešavalo i što se dešava na Balkanu", zaključio je Vučić.

XS
SM
MD
LG