Linkovi

Vučić: Srbija je na evropskom putu, ali EU nije popularna u Srbiji


Na Brdu kod Kranja u Sloveniji održan je 11.sastanak Procesa Brdo-Brioni kojem je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Na Brdu kod Kranja u Sloveniji održan je 11.sastanak Procesa Brdo-Brioni kojem je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić

BRDO KOD KRANJA - Jedanaesti sastanak Procesa Brdo-Brioni, na kojem su učestvovali predsednici Slovenije, Srbije, Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i članovi Predsedništva BiH, održan je na Brdu kod Kranja, a teme su bile EU perspektiva regiona, mir, stabilnost i razvoj Balkana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na samitu usvojen zajednički zaključak u šest tačaka koji reafirmiše podršku evropskom putu Zapadnog Balkana, zatim traži vizna liberalizaciju za sve u regionu, status kandidata za BiH i podršku EU zbog teške energetske situacije.

"Nije bilo tenzija, razlike nisu tenzije. Razgovori su tekli normalno, nije bilo nikakvih tenzija. Naš stav se razlikuje u vezi sa pitanjem Kosova od stava ostalih zemalja, izuzev srpskih predstavnika u Bosni i Hercegovini", rekao je Vučić, javlja FoNet.

Učesnici samita na Brdu kod Kranja
Učesnici samita na Brdu kod Kranja

Predsednik Srbije je dodao da je "Srbija na evropskom putu i da neće od njega odustati, ali da je u ovom trenutku EU najmanje popularna i ako bi sada bio referendum o članstvu, građani bi rekli ne".

Vučić je naveo da je jedan od razloga nepopularnosti EU u Srbiji činjenica da su "svima puna usta" teritorijalnog integriteta Ukrajine, a kad je u pitanju integritet Srbije "pogazili su ga kao maljem".

On je naveo da s predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem nije razgovarao o optužnicama protiv hrvatskih pilota za slučaj "Petrovačka cesta", jer to "ne rade predsednici, već nadležni sudovi i tužilaštva". Na pitanje o mogućnsti da zbog toga Hrvatska blokira pregovore Srbiji, Vučić je rekao da se on tome ne bi obradovao, ali građani Srbije bi, jer EU ne uživa veliku popularnost trenutno.

Govoreći o "novoj armaturi" dijaloga sa Kosovom, Vučić je istakao da će sve biti potpuno drugačije nego do sada.

"Očekuje nas mnogo dolazaka, odlazaka raznih stručnjaka zbog dve stvari - niko ne želi novi sukob na Balkanu, a drugo žele da Vladimiru Putinu izbiju argument Kosova iz ruku, koji je on koristio. Ako ste vi napravili presedan sa Kosovom, mogu i ja i hoće da mu izmaknu tu stolicu", ilustrovao je Vučić.

"Zato im se žuri i nama tu nije laka situacija. Nije lako, ali hoćemo da sačuvamo mir i stabilnost", rekao je Vučić.

Šest zaključaka Procesa Brdo-Brioni

Lideri zemalja Zapadnog Balkana usvojili su nekoliko zaključaka na 11. samitu Procesa Brdo-Brioni, od kojih je prvi da je proširenje EU najdirektniji doprinos očuvanju mira i stabilnosti u regionu i više nego ikad geopolitičko pitanje, javlja FoNet.

U zaključcima se poziva na ubrzani proces evropskih integracija, u skladu sa dobro uspostavljenim uslovima za članstvo u EU.

"Pozivamo da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata do kraja 2022. godine, pozivamo na ukidanje viznog režima za ceo Zapadni Balkan do kraja 2022. godine", navodi se u zaključcima.

Lideri Procesa pozivaju EU da stane uz Zapadni Balkan u ublažavanju posledica energetske i ekonomske krize.

Potvrđena je i "snažna posvećenost dijalogu kao jedinom održivom rešavanju postojećih razlika i otvorenih političkih pitanja u regionu".

XS
SM
MD
LG