Linkovi

Orban u Beogradu: Evropljani su energetski patuljci koji uvode sankcije ekonomskom džinu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je mađarskog premijera Viktora Orbana
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je mađarskog premijera Viktora Orbana

BEOGRAD - "Lako je krojiti politiku sankcija iz Pariza, Brisela i Berlina, ali smo mi bliže sankcionisanoj zemlji - Rusiji i ko je bliži, više i trpi, pa nije čudno da je mađarski stav daleko od briselskog 2.000 kilometara", izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban kojeg je u Beogradu odlikovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, javlja FoNet.

Vučić je Orbanu uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Vučić je rekao da su dve zemlje dostigle najviše odnose u modernoj istoriji i da zahvaljuje na podršci te zemlje evropskim integracijama Srbije.

"Orban je veliki i iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda", kazao je Vučić.

Mađarski premijer kazao je da "Mađari i Srbi imaju zajednički posao - da odbrane južna vrata Evrope", te da "migrantske kanale treba usmeriti u određeni istroijski kanal istorijski kanal".

"Kada Vlada i ja radimo u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva radimo na ispunjenju stare spoznaje. Mađarska i Srbija moraju biti prijatelji" rekao je Orban i u šali dodao da je prijateljstvo okrnjeno samo u vaterpolu.

Upitan o politici sankcija prema Rusiji, Orban je istakao da su "Evropljani energetski patuljci koji uvode snakcije ekonomskom džinu" i da te sankcije štete svima.

On je rekao da je želja Madarske da se politika sankcija promeni i dodao da je ona bolnija za Evropu, nego Rusiju.

EP: Mađarska nije puna demokratija

Fides, vladajuća stranka mađarskog premijera Viktora Orbana, kritikovala je Evropski parlament (EP) nakon što je odobrio rezoluciju u kojoj se kaže da Mađarska više nije "puna demokratija", javlja FoNet.

EP je sa 433 glasa za, 123 protiv i 28 suzdržanih odobrio izveštaj u kojem se kaže da je Mađarska postala "hibridni režim izborne autokratije" pod vodstvom Orbanove nacionalističke vlade i da je njeno podrivanje demokratskih vrednosti bloka izvelo zemlju iz demokratske zajednice EU.

Neobvezujuće glasanje ima simboličan značaj i izdvaja Mađarsku zbog navodnog nepodupiranja vrednosti sadržanih u ugovoru EU kao što su "poštovanje ljudskog dostojanstva, sloboda, demokratija, jednakost, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina".

U izveštaju se navodi da su demokratija i temeljna prava u Mađarskoj oslabljeni kroz "namerne i sistemske napore mađarske vlade" otkako je EP pokrenuo istragu o mađarskim demokratskim normama 2018.

Orban, koji je ponovo izabran za četvrti uzastopni mandat u aprilu, često se sukobljavao s blokom oko pitanja kao što su nezavisnost pravosuđa, javne nabave, LGBT prava te medijske, akademske i verske slobode, podseća Radio Slobodna Evropa.

Upitan o odluci Evropskog parlamenta, Orban je rekao da "misli da je to u domenu vica".

"Ne smejemo se jer je vic dosadan. To čine drugi ili treći put", kazao je mađarski premijer u Beogradu.

Vučić rekao je da Srbija nije uvela nijedan paket sankcija i da je zbog toga u "dodatnom problemu". Dodao je da Srbija od 1. novembra, kao treća zemlja, neće moći da uvozi naftu iz Rusije.

Vučić je istakao da je "Srbija na evropskom putu, ali da ima svoje nacionalne interese od kojih neće odustati".

XS
SM
MD
LG