Linkovi

"Dan Amerike": Potrebno strateško partnerstvo SAD i Srbije


Konferencija "Dan Amerike" u Skupštini Srbije
Konferencija "Dan Amerike" u Skupštini Srbije

BEOGRAD - Odnosi Srbije i SAD, dugi 141 godinu, imali su uspone i padove, a u interesu obe zemlje je da imaju Sporazum o strateškom partnerstvu, ocenili su srpski zvaničnici koji su učestvovali na skupu „Dan Amerike“ u Skupštini Srbije. Na celodnevnoj konferenciji, u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, govorilo se o političkim odnosima, vojnoj saradnji, ekonomiji i kako sa različitih pozicija dve zemlje mogu da dođu do zajedničkog interesa. Na početku je minutom ćutanja odata počast preminuloj engleskoj kraljici Elizabeti.

Potpredsednica Vlade i ministarka energetike u tehničkom mandatu, Zorana Mihajlović istakla je da su odnosi Srbije i SAD imali „blistave i manje blistave trenutke, da je bilo perioda kada je Vašingtonu bila draža Priština od Beograda i kada su se u Beogradu palile američke zastave, ali i perioda kao što je aktuelni, kada SAD snažno podržavaju projekte poput Otvorenog Balkana“.

„Interes Srbije i naša dva naroda jeste da Srbija i SAD imaju Sporazum o strateškom partnerstvu. Srbija ga ima sa Kinom, Rusijom, Francuskom, zašto ga ne bi imala sa SAD. Ne samo zato što 25.000 ljudi radi u kompanijama koje su američke investicije, već zato što je ovo izazovno vreme u kojem zajedno možemo da se borimo“, rekla je Mihajlović i dodala da je Srbiji „mesto na Zapadu, u EU i strateškom partnerstvu sa SAD“.

Srbija ima sporazume o strateškom partnerstvu sa Rusijom, Kinom, Francuskom, Italijom, UAE i drugim zemljama.

"Lavrov diže slušalicu, američki zvaničnici ne"

O svom viđenju srpsko-američkih odnosa, u posebnom delu konferencije, oko pola sata govorio je i predsednik SPS-a Ivica Dačić. I on se založio da Srbija i SAD potpišu Sporazum o strateškom partnerstvu.

„Srbija i SAD sada grade novu etapu u odnosima dužim više od 140 godina i sama ta činjenica govori o tradiciji, a nadam se da imamo i zajedničke interese. Jer tradicija bez interesa nas neće dovesti do rezultata“, rekao je Dačić.

Bivši predsednik Skupštine i šef diplomatije, koji se često u javnosti pro-ruski izjašnjava, ocenio je da Srbija ne može da gradi jaku ekonomiju, napreduje u evrointegracijama i očuva mir u regionu bez podrške SAD.

Govoreći o kontaktima sa američkim zvaničnicima, Dačić kaže da im je preneo da sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim razgovara jer „Lavrov diže slušalicu“, a američki zvaničnici to ne rade kada ih zove.

„Ako dignete slušalicu, razgovaraćemo i sa vama. Pa čak i majmun zna da ne treba da pusti jednu granu dok ne uhvati drugu. Nemojte da mislite da je Srbija manje inteligentna od majmuna“, kazao je predsednik SPS-a.

Vojna saradnja Srbije i SAD – model koji drugi mogu da „prepisuju“

Zamenik šefa misije u ambsadi SAD u Srbiji Džon Ginkel preneo je da Amerika podržava put Srbije ka EU i da je spremna da pomogne u drugim izazovima sa kojima se Beograd suočava.

Poput drugih američkih zvaničnika, i Ginkel je ponovio podršku SAD Otvorenom Balkanu i istakao da je to inicijativa koja ruši barijere i garantuje mir i stabilnost u regionu.

Ginkel ističe da je saradnja srpske i američke vojske „čvrsta i snažna“ i dodaje da se Amerika nada da će Srbiju videti kao partnera u evroatlantskim strukturama.

Pripadnici Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja na konferenciji "Dan Amerike"
Pripadnici Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja na konferenciji "Dan Amerike"

O vojnoj saradnji Srbije i SAD govorio je i general-major Džon Haris, komandant Nacionalne garde Ohaja sa kojom Vojska Srbije sarađuje već 15 godina. Haris je ispričao kako je zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, Milanom Mojsilovićem, bio na prvom susretu vojski dve države i da je njihovo partnerstvo preraslo u prijateljstvo.

„Moje poznanstvo sa Mojsilovićem ide unazad 15 godina…Razgovarali smo o taktikama, planovima, kako vidimo saradnju u budućnosti. Ali, ono što sad dodajemo su i razgovori o unucima, pričamo o tome da će možda jednog dana naši unuci studirati zajedno. I zato smo posvećeni jačanju ovog partnerstva, želimo da pomognemo da odnosi Srbije i SAD da postanu bolji. Možete da računate na Ohajo u tome“.

Haris je podsetio da Srbija i Ohajo sarađuju i na razmeni studenata. Komandant Nacionalne garde Ohaja primio je orden srpske zastave za zasluge u razvijanju saradnje i prijateljskih odnosa sa Srbijom, koji mu je uručio predsednik Aleksandar Vučić.

General potpukovnik Vojske Srbije, Petar Cvetković, izjavio je da su vojske Srbije i SAD ostvarile 64 zajedničke aktivnosti tokom godine, te da se planira zajedničko učešće u mirovnim operacijama i da je “vrlo blizu dogovor u učešću u misiji na Sinaju”.

Bilateralna saradnja između Vojske Srbije i SAD je najbolji deo odnosa SAD i Srbije. Meni se čini da nijedno drugo ministarstvo ili oblast nema toliki broj aktivnosti, ni takav odnos…Mislim da je saradnja vojski dobar pokazatelj kako može da se sklopi strateško partnerstvo. Svi ostali segmenti mogu da „prepisuju“ od nas kako se radi“, kaže potpukovnik Cvetković.

Na „Danu Amerike“ dodeljene su i specijalne nagrade za doprinos unapređenju bilateralnih odnosa koje su, između ostalih, dobili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kongresmeni i članovi srpskog kokusa Kongresa SAD, Emanuel Kliver i Stiven Stajvers, pisac Vladimir Pištalo, američka kompanija Filip Moris i drugi.

XS
SM
MD
LG