Linkovi

Orban pokazao zašto je miljenik američke desnice


Mađarski premijer Viktor Orban govorio je na otvaranju Konferencije konzervativne političke akcije (CPAC) u Teksasu

DALAS - Mađarski premijer Viktor Orban toplo je pozdravljen u Teksasu, gde je govorio na otvaranju najuticajnijeg skupa konzervativaca - Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC).

U govoru koji je trajao oko 30 minuta, Orban je potvrdio svoja konzervativna stanovišta zbog kojih je popularan u američkim konzervativnim krugovima.

Govorio je o niskoj stopi kriminala u Mađarskoj, sprečavanju migranata da pređu granicu, obračunu sa levicom, restrikcijama na prava LBGT populacije, niskim poreskim stopama. Liberale i progresivce je nazvao najvećim zlikovcima u istoriji i apelovao na publiku u Dalasu da se bori za "hrišćanske vrednosti".

"Užas nacizma i komunizma se desio jer su neke zapadne države u Evropi napustile hrišćanske vrednosti. Danas, progresivci planiraju da urade isto. Žele da napuste evropske vrednosti i stvore novi, post-zapadni svet. I ko će ih sprečiti u tome, ako ne vi?"

Orban je karijeru počeo kao radikalni liberal, ali je vremenom svoju partiju Fides okrenuo ka konzervativizmu i populizmu.

Kada je postao premijer drugi put 2010. godine, krenuo je u konsolidaciju političke moći u Mađarskoj. Nacionalizam i hrišćanske vrednosti unete su u Ustav 2012, a stupio je na snagu i novi izborni sistem koji je Fidesu omogućio da zadrži više od dve trećine parlamentarnih mesta na izborima 2014, uprkos tome što je osvojio 44,5 odsto glasova.

Transparensi Internešnal je izbore u Mađarskoj okarakterisao kao "slobodne, ali ne i poštene".

Osim što dominira parlamentom, Orban je restrukturirao i pravosuđe i smanjio njegovu nezavisnost, a pojačan je i pritisak na medije.

Orbanovi kritičari tvrde da je autokrata koji je zemlju od 10 miliona stanovnika u srcu Evrope pretvorio skoro u diktaturu. Kritikovan je i zbog postavljanja prijatelja i rođaka na važne pozicije, i ignorisanja korupcije među višim ešalonima vlasti.

Predsednik SAD Džo Bajden je u svojoj kampanji Orbana nazvao "totalitaristom".

Pod Orbanom u Mađarskoj su doneti zakoni koji diskriminišu LGBT populaciju i brane mađarsku kulturu, a način na koji Orban to radi neki vide kao rasizam. Recimo, u govoru 2018. godine je poručio:

"Moramo da naglasimo da ne želimo da budemo različiti i mešani, ne želimo da se naša boja kože, kultura i tradicija meša sa drugim. Ne želimo da budemo zemlja diverziteta".

Prošle nedelje, Orban je u Rumuniji održao govor u kojem je kritikovao evropske zemlje jer dozvoljavaju "mešanje različitih rasa".
Govor je izazvao kritike širom EU, a Orbanova saradnica je podnela ostavku rekavši da je govor "čist nacizam".

Među Orbanovim pristalicama u Americi, najpoznatiji je bivši predsednik Donald Tramp. Stiv Benon, nekadašnji strateg Bele kuće, poredeći dvojicu lidera, opisao je Orbana kao "Trampa pre Trampa".

Tramp je hvalio Orbana u raznim prilikama, a na svoju društvenu mrežu Istina postavio je i slike sa Orbanom.

"Divno je provoditi vreme sa mojim prijateljem, Viktorom Orbanom. Razgovarali smo o interesantnim temama, malo ljudi zna šta se zaista dešava danas u svetu".

Osim Trampa, Orbana vole i drugi američki konzervativci poput voditelja Foks njuza Takera Karlsona.

Rod Drejer, urednik magazina American Conservative ​, napisao je da američki konzervativci imaju mnogo da nauče od Orbana.

"SAD nisu Mađarska, i nešto što tamo funkcioniše, ovde ne bi moglo. Svejedno, cenim Orbanov agresivni konzervativizam, posebno socijalni konzervativizam. I cenim to što instinktivno zna da smo u ratu za budućnost zapadne civilizaciije i da radi u skladu s tim".

Guverner Floride Ron Desantis takođe je Orbanova pristalica. Prošle godine potpisao je zakon kojim se zaposlenima u javnim školama zabranjuje da diskutuju sa učenicima o homoseksualnosti ili transrodnom identitetu.

Iz njegovog kabineta tada je saopšteno da je zakon pravljen prema Orbanovom modelu i da je "inspirisan zakonima u Mađarskoj".

XS
SM
MD
LG