Linkovi

Viktor Orban otvara najveći skup republikanaca u Teksasu


Mađarski premijer Viktor Orban u izbornoj noći aprila 2022, kada je osvojio četvrti uzastopni mandat

BEOGRAD -Mađarski premijer Viktor Orban govoriće na otvaranju najprominentnijeg okupljanja republikanaca u SAD - Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC), koja se ove godine održava u Teksasu od 4. do 7. avgusta. Na konferenciji će, između ostalih, govoriti i bivši predsednik SAD Donald Tramp, bivši strateg Bele kuće i Trampov saradnik Stiv Benon, britanski konzervativni političar Najdžel Faraž, pojedini voditelji Foks njuza i drugi.

Konferncija konzervativne političke akcije, kako se navodi na sajtu CPAC, je "najveće i najuticajnije okupljanje konzervativaca na svetu" od 1974.

Orban će, kako je ranije preneo AP, govoriti na otvaranju konferencije, što ukazuje na jačanje veza američkih i mađarskih konzervativaca. I ovo nije njegovo prvo pojavljivanje na CPAC konferenciji.

U maju ove godine, bio je domaćin republikanske konferencije u Budimpešti, prve koja se održala u Evropi. Orban je neposredno pre konferencije ponovo pobedio na mađarskim parlamentarnim izborima, i osvojio četvrti uzastopni mandat, a kao recept za politički uspeh naveo je i "vlasništvo nad medijima".

Mađarski premijer je često predmet kritika EU zbog podrivanja institucija, pritisaka na medije i uticaja na pravosuđe, stavova prema migrantima i LGBT populaciji. Organizacija Fridom haus Mađarsku pod Orbanom svrstava u grupu delimično slobodnih zemalja, a u sferi uticaja na medije i vlasništva nad njima, ova organizacija je svojevremeno poredila mađarskog premijera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Iako je njegova vladavina često u međunarodnim krugovima opisivana kao nedemokratska, u Mađarskoj je uspeo da održi popularnost, kao i u određenim američkim konzervativnim krugovima, preneo je ranije AP.

Voditelj Taker Karlson, jedan od glavnih na Foks njuzu, vodio je nedelju dana svoju emisiju uživo iz Budimpešte prošle godine, i intervjuisao mađarskog premijera.

Orban je na konferenciji CPAC u Budimpešti, podseća AP, rekao da je Mađarska "bastion konzervativnih hrišćanskih vrednosti u Evropi" i apelovao na američke konzervativce u javnom životu da "pobede dominaciju progresivnih liberala", kao što je on to uradio u Mađarskoj.

Među Orbanovim podržavaocima je i bivši predsednik SAD Donald Tramp, koji je mađarskog premijera podržao u trci za reizbor u aprilu ove godine. Orban je 2020. podržao Trampa na predsedničkim izborima u SAD, a mađarski lider bio je i Trampov gost u Beloj kući 2019. godine.

XS
SM
MD
LG