Linkovi

Orban četvrti put zaredom dobio izbore u Mađarskoj


Premijer Mađarske Viktor Orban u obraćanju pristalicama posle proglašenja rezultata izbora 3. aprila 2022. (Foto: AP/Petr David Josek)
Premijer Mađarske Viktor Orban u obraćanju pristalicama posle proglašenja rezultata izbora 3. aprila 2022. (Foto: AP/Petr David Josek)

Mađarski premijer Viktor Orban četvrti put zaredom je pobedio na parlamentarnim izborima, održanim 3. aprila. Orban je, po proglašenju rezultata, izjavio da je pobedio "uprkos svim šansama".

"Naša pobeda je tako velika da se vidi i sa Meseca. Odbranili smo suverenitet i slobodu Mađarske".

Preliminarni rezultati, sa oko 98 odsto obrađenih uzoraka, pokazuju da Orbanova stranka "Fides" vodi sa 53,1 odsto, a da je opoziciona koalicija koju vodi Peter Marki Zaj osvojila 35 odsto. Treći je pokret "Naša zemlja" sa 6,4 odsto osvojenih glasova.

Viktora Orbana, koji se sa Briselom sukobljava o pitanjima migracije i vladavine prava, deo mađarske javnosti optužuje za korupciju i autoritarizam od kada se vratio na vlast 2010. godine.

Direktor agencije za istraživanja javnog mnjenja "Medijan" Endre Han izjavio je da će, prema njihovim prognozama, u novom sazivu parlamenta Fides imati 121 od 199 poslanika, dok bi "Ujedinjeni za Mađarsku" imali 77 mandata.

Poslednje informacije o izlaznosti objavljenje su od otvaranja biračkih mesta do 18 sati i 30 minuta i iznosila je 67,8% odsto - odnosno 5.216.424 birača, podaci su Nacionalne izborne komisija.

Najveća je zabeležena u prestonici Budimpešti i njenoj okolini, a najmanja u području Boršod-Abauj-Zemplen na severoistoku države.

Pravo glasa u Mađarskoj ima ukupno 7.693.857 građana.

XS
SM
MD
LG