Linkovi

UN: Izvoz žitarica iz Ukrajine u narednim danima


Utovar žitarica u Odesi (Foto: Reuters/Igor Tkachenko)
Utovar žitarica u Odesi (Foto: Reuters/Igor Tkachenko)

Ujedinjene nacije su saopštile da izvoz žitarica iz Ukrajine treba da počne u narednim danima, i ujedno osudile rusko granatiranje crnomorske luke Odesa, samo nekoliko sati posle dogovora da se obnovi izvoz žitarica.

Žitarice će se izvoziti iz Odese, Černomorska i Južnog, saoptšio je portparol UN Fahran Kan i dodao da UN žele da obezbede uslove za sigurno putovanje brodova.

Ipak, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kazao je da Rusija nije preuzela nikakve obaveze na potpisivanju dogovora u Istanbulu, koje bi zabranile da izvodi "specijalnu operaciju", uništava vojnu infrastrukturu i druge vojne mete.

Moskva je saopštila da udari na vojne instalacije u Odesi ne treba da utiču na sporazum o izvozu žita. Bela kuća je osudila napad i saopštila da dovodi u pitanje dogovor Moskve i Kijeva.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da udari nisu povezni sa infrastrukturom koja se koristi za izvoz žitarica.

Ukrajinske snage su saopštile da rade na tome da obnove izvoz, u skladu sa dogovorima koje su Kijev i Moskva potpisali u petak. Ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov najavio je da bi izvoz mogao da bude obnovljen u sredu.

UN i Turska pomogle su da se postigne dogovor, kojim se poziva ruska flota u Crnom moru da obezbedi prolaz kroz područja koja je Rusija blokirala od početka invazije na Ukrajinu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš naglasio je da je dogovor važan korak u ublažavanju globalne krize hrane, kao i da daje "tračak nade i olakšanja".

Ruski gasni gigant Gasprom doprineo je podizanju tenzije objavom da će ponovo smanjiti količine gasa ka Evropi. Kompanija je saopštila da će redukovati dotok kroz Severni tok za 20 odsto.

Ovaj potez podrgejao je strahovanja da Rusija pritiska Evropu zbog podrške Ukrajini.

Moskva je saopštila da je odluka doneta iz mehaničkih razloga, a Nemačka je saopštila da ne vidi razlog za smanjeni dotok gasa.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kazao je da Rusija koristi gasne restrikcije kako bi "terorisala" Evropu i pozvao EU da usvoji još snažnije sankcije Moskvi.

XS
SM
MD
LG