Linkovi

Rusija i Ukrajina odvojeno potpisale sporazum o izvozu žitarica


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i turski ministar odbrane Hulusi Akar na ceremoniji potpisivanja sporazuma u Istanbulu, 22. jula 2022.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i turski ministar odbrane Hulusi Akar na ceremoniji potpisivanja sporazuma u Istanbulu, 22. jula 2022.

ISTANBUL - Rusija i Ukrajina potpisale su, odvojeno, sporazum o ponovnom otvaranju ukrajinskih crnomorskih luka za izvoz žitarica, prenosi agencija Rojters. Sporazumu su posredovale Turska i UN, a pregovori su trajali dva meseca.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov potpisali su odvojene, identične sporazume sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom i turskim ministrom odbrane Hulusijem Akarom na cereemoniji u Istanbulu, kojoj je prisustvovao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je izjavio da će sporazum spasiti milione ljudi od gladi, i izrazio nadu da će potpisivanje sporazuma biti prekretnica u ratu Rusije i Ukrajine. Pozvao je obe strane da okončaju sukobe i rekao da će se "rat završiti za pregovaračkim stolom."

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš opisao je sporazum "zrakom nade" za milione gladnih koji su suočeni sa velikim poskupljenjima hrane.

On je dodao da je sada otvoren put za izvoz značajne količine žitarica iz tri ključne ukrajinske luke - a to su Odesa, Černomorsk i Južni. UN će otvoriti koordinacioni centar da prati primenu sporazuma. Svetska organizacija očekuje da se izvoz ukrajinskog žita potpuno nastavi u roku od nekoliko nedelja, i da se isporuke vrate na nivo od pre rata - 5 miliona tona mesečno.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da Moskva "neće iskoristiti" uklanjanje mina i otvaranje ukrajinskih luka u okviru sporazuma (za vojne svrhe). "Rusija je preduzela obavezu koja je jasno definisana ovim dokumentom. Nećemo koristiti činjenicu da će se luke očistiti i otvoriti", rekao je televiziji Rosija-24 posle ceremonije potpisivanja u Istanbulu.

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov potpisuje sporazum u Istanbulu, 22. jula 2022.
Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov potpisuje sporazum u Istanbulu, 22. jula 2022.

Ukrajinski ministar infrastrukture ocenio je da je sporazum moguć samo zahvaljujući vojnim uspesima Ukrajine. Takođe je rekao da Kijev ne smatra da postoji rizik da ruski brodovi dođu do ukrajinskih luka kroz "zelene koridore" dogovorene sporazumom, navodeći da bi u tom slučaju na njih bili ispaljeni ukrajinski projektili.

SAD su pozdravile potpisivanje sporazuma, navodeći da će se pratiti da li Rusija odgovorno sprovodi sporazum. Evropska unija i Britanija su odmah pozdravile sporazum, koji je Žozep Borelj, evropski komesar za spoljnu politiku, opisao kao "ključni korak napred u naporima da se prevaziđe globalna nesigurnost u snabdevanju hranom koju je izazvala ruska agresija na Ukrajinu." “Uspeh će zavisiti od brze i iskrene primene današnjeg sporazuma", rekao je Borelj.

Komentar ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova

Ukrajina će podržati odluke koje garantuju bezbednost južnih ukrajinskih regiona, osnažuju ukrajnske oružane snage na Crnom moru i omogućavaju bezbedan izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda“, komentar je Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine za agenciju Rojters.

Rusija i Ukrajina su veliki svetski proizvođači žitarica, ali je zbog ruske invazije na susednu zemlju 24. februara došlo do velikog rasta cena hrane, što je dovelo do međunarodne krize. Rat je zakočio izvoz žitarica iz Ukrajina, desetine brodova nisu mogle da isplove iz luka, a oko 20 miliona tona žitarica je ostalo u silosima u luci Odesa.

Plan podrazume da ukrajinski brodovi "provedu" teretne brodove sa žitom kroz minirane vode svojih luka, Rusija pristane na primirje za vreme kretanja brodova, a Turska, uz podršku UN-a, pregleda brodove da bi se odgovorilo na ruska strahovanja o krijumčarenju oružja.

Ujedinjene nacije i Turska već dva meseca rade na posredovanju u sklapanju, kako je Gutereš to rekao "paketa sporazuma", da se nastavi izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, i da se omoguće ruske isporuke žitarica i đubriva.

Ukrajina bi potencijalno mogla da uskoro ponovo pokrene izvoz, rekao je ranije u četvrtak zamenik ministra poljoprivrede Taras Visockij.

"Veći deo infrastrukture u lukama na širem području Odese - a ima ih tri - nije uništena, tako da je reč o nekoliko nedelja u slučaju da postoje odgovarajuće bezbednosne garancije", izjavio je Visockij na ukrajinskoj televiziji.

Moskva demantuje da je odgovorna za pogoršanje krize sa hranom, i umesto toga za situaciju krivi zapadne sankcije koje su usporile njen izvoz hrane i đubriva, kao i Ukrajinu, zato što je postavila mine u svoje luke u Crnom moru.

Dan posle razgovora u Istanbulu prošle nedelje, SAD su pokušale da omoguće izvoz ruske hrane i đubriva, uveravanjem banaka, špeditera i osiguravajućih kompanija da takve transakcije ne predstavljaju kršenje američkih sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG