Linkovi

Bela kuća: Ruski napad na Odesu dovodi u sumnju dogovor o izvozu žitarica


ARHIVA - Gašenje požara posle ruskog napad na luku u Odesi (Foto: Reuters/Joint Forces of the South Defence/Handout )
ARHIVA - Gašenje požara posle ruskog napad na luku u Odesi (Foto: Reuters/Joint Forces of the South Defence/Handout )

Ruski napad na ukrajinsku luku Odesa dovodi u sumnju postignuti dogovor o izvozu žitarica iz crnomorskih luka, saopštila je Bela kuća.

Sjedinjene Države će sa međunarodnom zajednicom nastaviti da razmatraju opcije za povećanje ukrajinskog izvoza preko kopnenih ruta”, navedeno je u saopštenju Bele kuće.

Rusija je u nedelju priznala da je izvela raketni napad na ukrajinsku crnomorsku luku Odesu pošto se krajem prošle nedelje složila da bi ukrajinsko žito ponovo moglo da se izvozi iz grada.

"Projektili 'Kalibr' su vrlo preciznim udarom uništili vojnu infrastrukturu u luci Odesa", objavila je portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom Telegram nalogu.

Rusija je ranije negirala bilo kakvu umešanost u subotnji udar, koji je usledio dan pošto su Rusija i Ukrajina potpisale sporazume koji Ukrajini dozvoljavaju da isporučuje milione tona žitarica iz svoje crnomorske luke.

Nije odmah bilo jasno zašto je Rusija promenila svoju tvrdnju i priznala raketni udar.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je Rusiju, jer je ugrozila dogovor o žitu.

U svom dnevnom obraćanju kasno u subotu, Zelenski je rekao da je "napad na Odesu, na našu luku, ciničan, a takođe je bio i udar na političke pozicije same Rusije. Ako bi neko u svetu još mogao da kaže da je nekakav dijalog... da su sa Rusijom potrebni nekakvi dogovori, vidite šta se dešava. Današnji ruski projektili Kalibr uništili su samu mogućnost za takve izjave".

Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je slično mišljenje u saopštenju objavljenom u subotu kasno.

"Ovaj napad baca ozbiljnu sumnju na kredibilitet ruske posvećenosti dogovoru [od petka] i podriva rad UN, Turske i Ukrajine na isporuci kritične hrane na svetska tržišta", rekao je visoki američki diplomata. "Rusija snosi odgovornost za produbljivanje globalne krize sa hranom i mora da zaustavi svoju agresiju i u potpunosti primeni dogovor na koji je pristala".

Dejvid Miliband, izvršni direktor Međunarodnog komiteta spasa (IRC), rekao je u saopštenju: "12 sati smo se usudili da se nadamo ublažavanju globalne krize gladi zbog pošiljki ukrajinskog žita. Rekli smo to ranije; rat u Ukrajini je tragedija za Ukrajinu, ali i globalna katastrofa za one kojima je najpotrebnija. Ovaj najnoviji obrt je koliko okrutan, toliko i opasan".

Ukrajinski javni emiter Suspilne citira ukrajinsku vojsku da rakete nisu izazvale značajnu štetu, a ministar u vladi je rekao da se nastavljaju pripreme za ponovno pokretanje izvoza žitarica iz crnomorskih luka u zemlji, navodi Rojters.

Udari su izazvali oštru osudu drugih svetskih zvaničnika.

"Juče su sve strane jasno obavezale na globalnoj sceni da osiguraju bezbedno kretanje ukrajinskog žita i srodnih proizvoda na svetska tržišta", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u saopštenju.

"Ovi proizvodi su očajnički potrebni za rešavanje globalne krize sa hranom i ublažavanje patnje miliona ljudi u nevolji širom sveta. Puna implementacija od strane Ruske Federacije, Ukrajine i Turske je imperativ", rekao je Gutereš.

Ambasadorka SAD u Kijevu Bridžit Brink nazvala je udar "nečuvenim", dok je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao da su postupci Rusije "za osudu".

"Postizanje cilja koji je ključan za izvoz žitarica dan nakon potpisivanja istanbulskih sporazuma... pokazuje da Rusija potpuno ne poštuje međunarodno pravo i obaveze", rekao je on.

Zelenski je rekao da udar na Odesu "dokazuje samo jednu stvar: bez obzira šta Rusija kaže i obećava, ona će naći načina da to ne sprovede".

Borbe u toku

U odvojenom ruskom raketnom napadu na aerodrom i železnički objekat u centralnoj Ukrajini u subotu su poginule tri osobe, a ranjeno najmanje 13, saopštili su lokalni zvaničnici.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je rano u subotu da su se u prethodnih 48 sati vodile teške borbe dok su ukrajinske snage nastavile ofanzivu na ruske snage u oblasti Herson, zapadno od reke Dnjepar.

U saopštenju objavljenom na Tviteru, ministarstvo je navelo: "Rusija verovatno pokušava da uspori ukrajinski napad koristeći artiljerijsku vatru duž prirodne barijere reke Ingulec, pritoke Dnjepra. Istovremeno, linije snabdevanja ruskih snaga zapadno od Dnjepra su sve više ugrožene".

XS
SM
MD
LG