Linkovi

Rusija: Udar na luku u Odesi ne bi trebalo da omete izvoz žitarica


Kamion na utovaru žitarica na terminalu u regionu Odese, Ukrajina, 23. juna 2022.
Kamion na utovaru žitarica na terminalu u regionu Odese, Ukrajina, 23. juna 2022.

Rusija je u ponedeljak saopštila da njeni raketni udari na ukrajinsku luku Odesa ne bi trebalo da utiču na sporazum o nastavku izvoza žitarica.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je u udarima pogođena samo vojna infrastruktura i da "ni na koji način nisu povezani sa infrastrukturom koja se koristi za izvoz žitarica".

Rusija je prvobitno negirala bilo kakvu umešanost u subotnji napad, ali je u nedelju rekla da su njene snage odgovorne za udar.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da rade na tome da se izvoz žitarica ponovo pokrene nakon sporazuma koji su Ukrajina i Rusija potpisale u petak.

Ujedinjene nacije i Turska pomogle su da se postigne sporazum, koji poziva rusku flotu u Crnom moru da omogući bezbedan prolaz kroz oblasti koje je Rusija blokirala otkako je pokrenula invaziju na Ukrajinu krajem februara.

Aranžman je pozdravljen kao važan korak ka ublažavanju globalne krize sa hranom, a generalni sekretar UN Antonio Gutereš ga je nazvao "svetionikom nade, mogućnosti i olakšanja".

Posle subotnjeg štrajka, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kritikovao je Rusiju, rekavši da ona ugrožava dogovor o žitu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da napad "baca ozbiljnu sumnju u kredibilitet posvećenosti Rusije sporazumu [od petka] i podriva rad UN, Turske i Ukrajine na isporuci kritične hrane na svetska tržišta".

U izveštaju su korićene informacije Rojtersa i AFP-a.
XS
SM
MD
LG