Linkovi

Rusija dodatno smanjuje isporuke gasa Evropi


ARHIVA - Fabrika za skladištenje gasa u centralnoj Nemačkoj (Foto: AP/Michael Probst)
ARHIVA - Fabrika za skladištenje gasa u centralnoj Nemačkoj (Foto: AP/Michael Probst)

Rusija je u ponedeljak zadala novi udarac evropskim zemljama zbog njihove podrške Ukrajini, navodeći da će dodatno smanjiti isporuke gasa kroz svoj najveći gasovod ka Nemačkoj - Severni tok 1.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije ovog meseca je upozorio Zapad da bi sankcije uvedene njegovoj zemlji zbog invazije na Ukrajinu mogle da dovedu do velikog rasta cene goriva širom sveta.

Ruski energetski gigant "Gasprom" je u ponedeljak saopštio da će, postupajući po nalogu agencije za nadzor, protok gasa kroz Severni tok 1 biti smanjen na 33 miliona kubika dnevno, počevši od srede.

To je polovina uobičajenog protoka gasa, koji već sada iznosi samo 40 odsto u odnosu na standardne kapacitete. Pre rata, Evropa je oko 40 procenata svog gasa i 30 odsto nafte uvozila iz Rusije.

Kremlj navodi da su isporuke smanjene zbog popravke i održavanja sistema, kao i zbog zapadnih sankcija, dok je Evropska unija optužila Rusiju da pribegava energetskim ucenama.

Nemačka je saopštila da ne vidi tehnički razlog za najnovije smanjenje isporuka. Političari u Evropi su više puta upozoravali da bi Rusija mogla da preseče isporuke gasa ove zime, što bi Nemačku gurnulo u recesiju i dovelo do drastičnog povećanja cena za potrošače koji se već suočavaju sa neprijatno visokim troškovima goriva. Kremlj kaže da Moskva nema nameru da potpuno preseče isporuke gasa Evropi.

Rast cena energenata i globalna nestašica žitarica su među najvećim dalekosežnim posledicama ruske invazije na Ukrajinu. Zbog njih preti glad milionima ljudi u siromašnijim zemljama, posebno u Africi i na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG