Linkovi

Šef Pentagona: Novu bezbednosnu pomoć Ukrajini šalje 20 zemalja


Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin obraća se medijima posle virtuelnog sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, u Vašington, 23. maja 2022. (Foto: AP/Alex Brandon)
Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin obraća se medijima posle virtuelnog sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, u Vašington, 23. maja 2022. (Foto: AP/Alex Brandon)

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je u utorak druge vlade da brže pošalju više oružja kako bi pomogle Ukrajini u borbi protiv ruskih snaga.

"Prerano je zaključiti da Ukrajina već ima svo oružje koje joj je potrebno", napisao je Kuleba na Tviteru u utorak. "Ruska ofanziva u Donbasu je nemilosrdna bitka, najveća na evropskom tlu od Drugog svetskog rata. Pozivam partnere da ubrzaju isporuke oružja i municije, posebno MLRS (višecevne bacače raketa), artiljerije velikog dometa, oklopnih vozila".

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da su ruske snage povećale intenzitet svojih operacija u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini dok pokušavaju da opkole više gradova, uključujući Severodonjeck.

"Rusko zauzimanje severodonjeckog džepa dovelo bi do toga da cela Luganska oblast bude stavljena pod rusku okupaciju. Iako je trenutno glavni napor Rusije, ova operacija je samo jedan deo ruske kampanje za zauzimanje Donbasa".

Kulebin poziv za dodatnu vojnu pomoć došao je dan nakon što je američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao da oko 20 zemalja šalje nove pakete bezbednosne pomoći Ukrajini.

"Mnoge zemlje doniraju kritično potrebnu municiju za artiljeriju, sisteme za obalsku odbranu, tenkove i druga oklopna vozila. Druge su preuzele nove obaveze u pogledu obuke ukrajinskih snaga i održavanje njenih vojnih sistema", rekao je Ostin novinarima u Pentagonu u ponedeljak.

Danska je saopštila da će ukrajinskim snagama obezbediti lanser i protivbrodske rakete Harpun, dok je Češka donirala jurišne helikoptere, tenkove i raketne sisteme.

Sastanak u ponedeljak obuhvatio je 47 zemalja koje su učestvovale virtuelno, rekao j predsedavajući Združenog generalštaba američke vojske general Mark Mili, najviši oficir SAD. Među novim učesnicima bile su Austrija, Kolumbija i Irska.

Naredni sastanak grupe biće održan 15. juna u Briselu.

"Ovde svi razumeju uloge ovog rata, a oni se protežu daleko izvan Evrope", rekao je Ostin.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u ponedeljak da ruski predsednik Vladimir Putin "mora da plati skupu cenu za svoje varvarstvo u Ukrajini".

Tokom posete Japanu, Bajden je naveo važnost slanja poruke sa dugoročnim sankcijama Rusiji.

"Ako, u stvari, posle svega što je uradio, dođe do približavanja Ukrajinaca i Rusije i da se sankcije ne nastave na mnogo načina, kakav signal to šalje Kini o pokušaju da silom zauzme Tajvan", rekao je Bajden.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je u ponedeljak na pojačan pritisak na Rusiju, rekavši pred Svetskim ekonomskim forumumom u virtuelnom obraćanju da treba uvesti embargo na rusku naftu, blokirati ruske banke i zaustaviti svu trgovinu sa Rusijom.

"Evo kakve sankcije treba da budu: treba da budu maksimalne, kako bi Rusija i svaki drugi potencijalni agresor koji želi da vodi brutalan rat protiv svog suseda jasno znali neposredne posledice svojih akcija", rekao je Zelenski preko prevodioca.

Starbaks je u ponedeljak postao poslednja kompanija koja je objavila da će prekinuti rad u Rusiji, zatvarajući svojih 130 kafeterija. Ovaj potez usledio je nakon prošlonedeljne objave Mekdonaldsa da napušta Rusiju.

Zelenski je rekao u svom noćnom video obraćanju kasnije u ponedeljak da je Rusija izvela skoro 1.500 raketnih udara na Ukrajinu od početka rata pre skoro tri meseca. On je rekao da je velika većina od 1.474 raketna udara bila na civilne ciljeve.

Zelenski je rekao da Rusi sada fokusiraju svoje napore na region Donbasa u istočnoj Ukrajini i "pokušavaju da unište sav život". Region obuhvata istočne oblasti Luganska i Donjecka, kao i delove južne Ukrajine.

Guverner Luganska, Sergej Gajdaj, optužio je ruske snage u glavnom gradu Sijerodonjecku da "s namerom pokušavaju da unište grad" i "primenjuju pristup spaljene zemlje".

Ukrajinska vlada je saopštila da su ruske snage pokušale da upadnu u grad u ponedeljak, ali nisu uspele i da su se povukle.

U međuvremenu, ukrajinski sud je u ponedeljak osudio ruskog vojnika na doživotni zatvor zbog ubistva ukrajinskog civila u severoistočnom selu Sumi.

21-godišnji vojnik priznao je krivicu, rekavši pred sudom da je postupio nakon što mu je oficir rekao da puca u čoveka.

Rusija je negirala da je ciljala civile. Portparol Kremlja rekao je u ponedeljak uoči presude da je Moskva zabrinuta zbog suđenja i da nema "kapacitet da lično zaštiti svoje interese".

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Frans pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG