Linkovi

NATO počeo vežbe na Baltiku, učestvuju i Finska i Švedska


Američki vojni brod u Stokholmu, uoči početka vojnih vežbi BALTOPS 22
Američki vojni brod u Stokholmu, uoči početka vojnih vežbi BALTOPS 22

BRISEL - NATO je otpočeo dvonedeljve vojne vežbe u Baltičkom moru, u kojima učestvuje 16 zemalja - među njima i dva kandidata za članstvo, Švedska i Finska.

Godišnje BALTOPS vojne vežbe počele su 1972. i ne održavaju se zbog neke aktuelne bezbednosne pretnje, ali je alijansa saopštila da "učešćem Švedske i Finske NATO jača svoje snage, u nepredvidivom svetu".

Finska i Švedska su dugo bile nesvrstane, ali su odlučile da apliciraju za članstvo u NATO-u posle invazije Rusije na Ukrajinu. Moskva je godinama upozoravala dve zemlje da se ne učlanjuju u NATO i najavljivala određene mere ako to učine.

Pred početak vojne vežbe, u kojoj učestvuje 7.000 pripadnika mornarice, 45 plovila i 75 aviona, američki vojni zvaničnici su rekli da je veoma važno da NATO podrži vlade u Švedskoj i Finskoj.

"Važno je da SAD i druge NATO članice da pokažu solidarnost sa Švedskom i Finskom tokom ove vežbe", rekao je komandant Združenih snaga Mark Mili koji se sastao sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson.

Mili je ocenio da će, iz perspektive Moskve, pridruživanje dve zemlje NATO-u biti "veoma problematično" i da će Rusija biti u teškoj poziciji na Baltičkom moru jer će biti skoro u potpunosti okružena članicama NATO-a. Jedine tačke koje kontroliše Rusija biće enklava Kaljinjingrad i grad Sankt Petersburg.

Turska, koja je članica NATO-a i ima dobre odnose sa Rusijom, protivi se članstvu Finske i Švedske u NATO-u, zbog navode podrške kurdskim grupama koje Turska smatra teritostima.

Švedska i FInska, kao partneri NATO-a, učestvuju u pomorskim vežbama od sredine 90-ih.

XS
SM
MD
LG