Linkovi

Đurović: Ako Crna Gora ne iskoristi ovu šansu za članstvo u EU, doći će u nezavidan položaj


Skupština Crne Gore (VOA)

PODGORICA- Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović kazala je u petak da su "geopolitička dešavanja okrenula građane Evropske unije od evroskeptika u pravcu da podržavaju proširenje" što je, kako je navela, "dobar signal za Crnu Goru, ali je jasno da je ovo posljednja šansa za Crnu Goru i ako je ne iskoristi ne može imati očiglednu evropsku perspektivu".

"Crna Gora jeste i dalje predvodnik u pregovaračkom postupku, vidi se da imamo snažnu podršku partnera iz EU, ali je jasno da je ovo posljednja šansa za Crnu Goru. Ako ne iskoristimo ovu šansu ne možemo govoriti ni o principu regate, niti možemo imati neku očiglednu evropsku perspektivu već ćemo doći u mnogo nezavidniji položaj“, kazala je Đurović na konferenciji CDT-a posvećenoj 10 godina pregovora sa EU.

Prema njenim riječima u prethodnom periodu došlo do zastoja u integracijama

"Nažalost, u posljednje vrijeme i potpunog zastoja.Očekujem da u narednom periodu osnažimo pregovaračku strukturu i posvetimo se više konkretnim aktvnostima. Naš Odbor za evropske integracija ima kapaciteta da pomogne ali i za kontrolnu ulogu u pregovorima“, navela je Đurović.

Ambasador Francuske u Crnoj Goru, Kristijan Timonije navodi da je za Crnu Goru važno da ima funkcionalan pravosudni sistem, naglašavajući da je to, međutim, "teško kada su dva subjekta pravosuđa u zatvoru".

„Veoma je važno da imate makar minimalno funkcionlan sistem sistem na sudskom i ustavnom nivou, mi možemo integrisati samo funkcionalne države“, poručio je Timonije.

Timonije je, takođe, kazao da procese integracija nije lako mijenjati, ali da se nada da bi narednim mjesecima i godinama trebalo da dođe do efikasnijeg pristupa Brisela.

„Na dobrom ste putu, ako se stvari budu odvijale povoljno u narednim mjesecima, uz dobre pripreme u Ministarstvu za evropske poslove, kvalitetna imenovanja, kao i napredak u nekim simoličkim pitanjima kao što je slobodna zona u Baru što se može shvatiti kao zbir mnogo problema, to bi bilo psihološko mjerilo, nama je potrebna uspješna priča“, naglasio je Timonije.

Zamjenik šefice Delegacije EU u Podgorici, Rikardo Seri, naglasio je da je kod Crne Gore "dobra stvar što postoji konsenzus o članstvu u EU".

On je podsjetio da je Crnu Goru nedavno podsjetio predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, koji je, kako je Seri rekao, najjasnije poručio da "imamo uspješan primjer i uspješnu priču u regionu".

„I ponovo Crna Gora je u najboljoj poziciji da ostvari taj cilj“, kazao je Seri.

Izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonino Picula kazao je da se u proteklih nekoliko godina dogodilo " usporavanje napretka na putu ka članstvu".

„Ali, ne smijemo zaboraviti, Crna Gora je uprkos tome, i dalje predvodnik proširenja u praksi. Ipak je najdalje odmakla od svih kandidata uprkos čunjenici da četiri i po godine nije zatvoreno nijedno novo pregovaračko poglavlje. I dalje Crna Gora u EU parlamentu ima iskrenu podršku svih proevropskih političkih grupa kao i konsenzus oko reformi koje su nužne kako bi se otklonili nedostaci crnogorskih institucija koji usporavaju proces“, kazao je Picula dodajući da "sa novom manjinskom vladom, sa nekim novim, od ranije dokazanim ljudima na pozicijama važnim za zatvaranje poglavlja ta perspektiva svakako izgleda bolje".

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica poručuje da nova parlamentarna većina u najkraćem roku mora pokrenuti dijalog o svim pitanjima koja su zaustavila evropski put.

„Mora se, konačno, otvoriti demokratski i istinski inkluzivan proces i sa opozicijom koji neće biti zamka za političke protivnike nego iskreno pružena ruka za dijalog. Mora se konačno demonstrirati da postoje političke elite koje imaju kapacitet za ovaj dogovor. Potrebni su nam donosioci odluka koji shvataju da postoje procesi iz kojiih partije mogu izaći i sa nekim minusom u trenutnom rejtingu, ali da zbir svih tih minusa predstavlja veliki plus za zajednicu tj. društvo. A takav proces nijesmo imali od početka 2016. godine“, naveo je Koprivica.

XS
SM
MD
LG