Linkovi

Milion žrtava kovida u SAD: "Nacija zauvek promenjena"


Američka zastava na pola koplja u Beloj kući (Foto: AP/Susan Walsh)
Američka zastava na pola koplja u Beloj kući (Foto: AP/Susan Walsh)

Američki predsednik Džo Bajden u četvrtak je obeležio milion žrtava Kovida 19 u Sjedinjenim Državama, ocenjujući da je reč o "tragičnom pragu" i pozvao Amerikance "da i dalje budu na oprezu" dok pandemija traje.

Bajden je u saopštenju priznao posledice gubitka na porodice koje su izgubile voljene i pozvao građane da "ne otupe na toliku tugu", uz ocenu da se "nacija zauvek promenila".

"Milion praznih stolica oko trpezarijskog stola. Svaki gubitak nenadoknadiv. Svi su za sobom ostavili porodicu, zajednicu, i naciju zauvek promenjenu zbog pandemije", naveo je Bajden u saopštenju.

Prema podacima agencije Rojters, broj žrtava kovida u Americi u sredu je premašio milion - nekad nezamislivi prag dostignut oko dve godine nakon što su prvi slučajevi poremetili svakodnevni život. Bilans je jednak celoj populaciji San Franciska ili Sijetla.

U znak sećanja na žrtve, Bajden je naložio da se zastave spuste na pola koplja, saopšteno je iz Bele kuće. Američki predsednik takođe je bio domaćin drugog globalnog samita o kovidu u četvrtak.

Bajden je zatražio od Kongresa da izdvoji više milijardi dolara za pomoć zbog pandemije da bi se nastavila borba protiv virusa kako se pojavljuju nove varijante, ali je taj zahtev ove nedelje odvojen od predloga za pomoć Ukrajini koji bi trebalo da bude usvojen narednih dana.

"Moramo da i dalje budemo na oprezu zbog pandemije i uradimo sve što možemo da spasimo što je više života moguće kao što smo to, više nego ikada, uradili sa više testiranja, vakcinama i lekovima. Ključno je da Kongres podrži te resurse narednh meseci", poručio je Bajden.

Istraživači u međuvremenu rade na još jednom busteru kako virus nastavlja da mutira, a zdravstveni eksperti ističu da su potrebna veća ulaganja kako bi se sprečile pandemije u budućnosti koje bi mogle da izazovu dodatni haos.

Samo 67 odsto Amerikanaca je u potpunosti vakcinisano - što je jedna od najnižih stopa u bogatim zemljama - a stotine i dalje umiru od kovida svakog dana.

Tačan broj žrtava pandemije možda nikada neće biti poznat. Neki zaraženi koji su preminuli nikada nisu testirani i nisu obuhvaćen podacima. Drugi, koji su imali kovid, možda su umrli zbog drugih uzroka kao što je rak, ali su se i dalje računali.

XS
SM
MD
LG