Linkovi

Potpredsednica SAD Kamala Haris pozitivna na kovid


Kamala Haris, potpredsednica SAD.
Kamala Haris, potpredsednica SAD.

Američka potpredsednica Kamala Haris testirana je pozitivna na kovid 19, saopštila je njena portparolka.

Haris nije imala simptome i nije bila u bliskom kontaktu sa predsednikom Džozefom Bajdenom, saopštila je njena sekretarka za štampu Kirsten Alen. Potpredsednica Haris će se izolovati i vratiće se u Belu kuću kada dobije negativan test, dodala je Alen.

Haris je u utorak trebalo da prisustvuje Bajdenovom redovnom jutarnjem brifingu ali nije došla na njega, saopštila je Bela kuća. Zbog rasporeda putovanja, poslednji put kada je Haris videla predsednika Bajdena bio je ponedeljak, 18. april. Potpredsednica se u ponedeljak vratila sa putovanja do američke zapadne obale.

57-godišnja Haris je primila prvu dozu Moderna vakcine protiv kovida 19 nekoliko nedelja pre pobede demokrata na predsedničkim izborima, a drugu dozu samo nekoliko dana posle inauguracije 2021. Buster je dobila krajem oktobra a drugi buster 1. aprila. Osoba koje su potpuno vakcinisane i koje su primile buster imaju visoki stepen zaštite od ozbiljne bolesti ili smrti zbog kovida 19, posebno u slučaju najrasprostranjenije i veoma zarazne varijante - omikrona.

Kovid je dijagnostikovan kod Kamale Haris mesec dana pošto se njen suprug Dag Emhof oporavio od virusa, u vreme kada se talas novih slučajeva koje je izazvao omikron širio među vašingtonskim političarima, kada su zaraženi članovi kabineta, zaposleni u Beloj kući i članovi Kongresa, među kojima i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Alen kaže da će Haris slušati smernice Centara za kontrolu i prevenciju bolesti i savete svojih lekara.

Bela kuća je uvela stroge protokole za kovid 19 za predsednika, potpredsednicu i njihove supružnike, što uključuje svakodnevno testiranje osoba za koje se očekuje da će biti u bliskom kontaktu sa njima. Bajden se redovno testira po savetu svog lekara.

Posle više od dve godine i skoro milion smrtnih slučajeva u Americi, virus i dalje ubija više od 300 ljudi svakog dana u SAD, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Nevakcinisanima preti značajno veći rizik. Imaju dvostruko veću šansu da budu zaraženi i devet puta veću šansu da podlegnu bolesti, u odnosu na one koji su primili bar osnovnu dozu vakcina, prema podacima CDC-a.

XS
SM
MD
LG