Linkovi

Bajden na globalnom kovid samitu: SAD će podeliti tehnologiju za vakcine


ARHIVA -Predsednik Džo Bajden govori u Beloj kući (Foto: AP)
ARHIVA -Predsednik Džo Bajden govori u Beloj kući (Foto: AP)

Sjedinjene Države će kroz Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) podeliti tehnologiju za proizvodnju vakcina protiv Kovida 19 i rade na tome da prošire brzo testiranje i antivirusne tretmane na populacije kojima je otežan pristup, rekao je u četvrtak predsednik Džo Bajden.

SAD će izdvojiti dodatnih 200 miliona dolara za globalni zdravstveni fond Svetske banke za pripremu za buduće pandemije, čime će ukupni doprinos porasti na 450 miliona.

"Omogućićemo pristup zdravstvenim tehnologijama u vlasništvu američke vlade, uključujući i protein koji se koristi u mnogim vakcinama protiv kovida", rekao je Bajden na drugom globalnom samitu o kovidu.

Na virtuelnom samitu, u organizaciji SAD, Belizea, Nemačke, Indonezije i Senegala, raspravlja se o naporima za okončanje pandemije i pripremama za buduće zdravstvene pretnje.

Organizovan je da bi se dodatno realizovala obećanja data na prvom samitu u septembru, uključujući i vakcinaciju većeg broja ljudi, slanje testova i lekova stanovnicima koji su najviše ugroženi, poboljšanje zaštite zdravstvenih radnika i prikupljanje finansijskih sredstava za pripremu za pandemije.

Iz Bele kuće je saopšteno da je na drugom samitu prikupljeno više od 3 milijarde dolara novih sredstava za borbu protiv pandemije. To obuhvata više od 2 milijarde za hitni odgoovor na pandemiju koronavirusa i 962 miliona za fond Svetske banke za pripremu za buduće pandemije i globalnu zdravstvenu bezbednost.

"Ovaj samit je šansa da obnovimo napore, i da ne usporavamo kada je reč o uspostavljanju kontrole nad ovom pandemijom i sprečavanju budućih zdravstvenih kriza", rekao je Bajden na skupu na kojem učestvuju predstavnici najmanje 14 zemalja, Svetske zdravstene organizacije, Evropske komisije, privatnih kompanija kao što je Gugl i nevladinih organizacija poput Fondacije Bila i Melinde Gejts.

Američki predsednik pozvao je svetske lidere da razmotre kako njihove zemlje mogu dodatno da doprinesu globalnom odgovoru na pandemiju.

"Zato i dalje tražim od Kongresa ovde da hitno obezbedi finansijska sredstva za borbu protiv kovida koja su ključna da bi se osiguralo da održimo naše zalihe testova, tretmana i vakcina, uključujući i one koje se razvijaju", naglasio je Bajden.

Bajden je zatražio dodatnih 22,5 milijardi dolara za fond za odgovor na kovid, uključujući 5 milijardi za međunarodnu pomoć, ali u Kongresu još nema dogovora o novom paketu.

Sjedinjene Države dostavile su više od 500 miliona doza vakcine u najmanje 100 zemalja, od 1,2 milijarde koliko su obećale na prvom samitu u septembru. Takođe su se već obavezale da izdvoje više od 19 milijardi dolara za vakcine, testove, lekove i druge vidove pomoći, rekao je Bajden.

"Preostalo je još mnogo posla. Pandemija nije završena. Danas obeležavamo tragičan prag ovde u SAD, milion žrtava kovida, milion praznih stolica za porodičnom večerom. Svaka nenadoknadiva", poručio je američki predsednik.

XS
SM
MD
LG