Linkovi

UN: Hrana do 20 odsto skuplja zbog rata u Ukrajini


Cene hrane će porasti i do 22 odsto u odnosu na sadašnje nivoe, predviđaju UN
Cene hrane će porasti i do 22 odsto u odnosu na sadašnje nivoe, predviđaju UN

Cene hrane na globalnom nivou mogle bi da skoče do 20 odsto zbog konflikta u Ukrajini, a poskupljenje bi moglo da poveća i globalni broj neuhranjenih, predviđa Agencija za hranu i poljoprivredu UN (FAO).

Prema navodima Agencije, nije poznato da li će u Ukrajini moći da se obavi ovogodišnja žetva ako se rat nastavi, a pod znakom pitanja je i izvoz robe iz Rusije.

"Zabrinjavajuće, ali globalna nestašica uzokovaće da cene porastu od 8 do 22 odsto u odnosu na trenutne", saopšteno je.

Rusija je najveći svetski izvoznik pšenice, a Ukrajina je peta globalno. Zajedno izvoze ukupno 19 odsto svetskih zaliha pšenice i kukuruza i treći su izvoznici žitarica na svetu. Rusija je takođe lider u izvozu đubriva.

"Poremećaji u poljoprivrednim aktivnostima dveju zemalja, koje su veliki izvoznici, uzrokovaće ozbiljnu nesigurnost na svetskom tržištu hrane", naveo je direktor Agencije Ku Dongju.

Agencija UN napominje da će ostale zemlje moći da nadoknade samo deo izvoza iz Rusije i Ukrajine.

Navodi se da 50 zemalja, od kojih su mnoge u razvoju, zavisi od Ukrajine i Rusije za više od trećine zaliha pšenice, zbog čega su posebno ranjive. Procenjuje se da će globalni broj neuhranjenih ljudi porasti za 8 do 13 miliona u 2022. i 2023.

Agencija je apelovala na zemlje da ne uvode restrikcije na izvoz sopstvenih proizvoda.

"To utiče na promenu cena, ograničava zaštitni kapacitet globalnog tržišta i ima negativne posledice na srednji rok".

Mnoge zemlje uvele su zabranu izvoza hrane koju smatraju deficitarnom, među njima je i Srbija koja je uvela zabranu na izvoz pšenice.

XS
SM
MD
LG