Linkovi

Zelenski: Ukrajina na ivici opstanka, rat bi mogao da dovede do gladi u drugim zemljama


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obraća se italijanskom parlamentu, 22. marta 2022.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obraća se italijanskom parlamentu, 22. marta 2022.

Zbog ruskog napada na Ukrajinu postoji rizik da će glad izbiti u zemljama širom sveta, poručio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u obraćanju italijanskom parlamentu, i pozvao na veću pomoć kako bi Ukrajine porazila okupatorske snage.

U svom najnovijem obraćanju poslanicima jednog zapadnog parlamenta, Zelenski je putem video linka rekao da se Ukrajinci bore za opstanak, dok ruska vojska uništava ukrajinske gradove i vrši pokolj na civilima.

"Za ruske snage, Ukrajina je kapija Evrope, koju žele da probiju, ali to varvarstvo se ne sme dozvoliti", rekao je Zelenski i dodao da se posledice rata već osećaju u mnogim delovima sveta.

"Najstrašnija stvar biće glad koja već preti nekim zemljama. Ukrajina je oduvek bila jedna od najvećih izvoznika hrane, ali kako sada možemo da sejemo pod udarima ruske artiljerije?"

Zemlje kao što u Liban, Egipat, Jemen i druge, proteklih godina su počele da se oslanjaju na ukrajijnsku pšenicu a rat je doveo do ogromnog rasta cena pšenice - koja je prošlog meseca poskupela 50%.

Ruski predsednik Vladimir Putin naziva rat, koji je najveći napad na jednu evropsku zemlju od Drugog svetskog rata, "specijalnom vojnom operacijom" da bi se razoružala Ukrajina i zaštitila od "nacista". Zapad to naziva lažnim izgovorom za neiprovocirani rat i agresiju.

U odgovoru Zelenskom, italijanski premijer Mario Dragi rekao je da je Ukrajina pružila "herojski" otpor ruskoj invaziji i obećao kontinuiranu podršku izbeglicama koje beže od sukoba, kao i vojnu pomoć.

"Arogancija ruske vlade se sudarila sa dostojanstvom ukrajinskog naroda, koji je uspeo da obuzda ekspanzionističke ciljeve Moskve, i nanese velike gubitke njenoj vojsci", izjavio je Dragi pred parlamentom u Rimu.

Ukrajina odavno govori da želi da se pridruži Evropskoj uniji i jača veze sa Zapadom. Dragi je članovima parlamenta rekao da je to dugotrajan proces zbog brojnih reformi potrebnih da bi se neka zemlja u potpunosti integrisala u blok koji čini 27 nacija.

"Želim da kažem predsedniku Zelenskom da je Italija na strani Ukrajine u tom procesu", rekao je Dragi.

Ukrajinski predsednik razgovarao je u utorak i sa papom Franjom i izjavio da bi pozdravio posredovanje Svete stolice u mirovnim pregovorima sa Rusijom.

Papa Franja je indirektno kritikovao Rusiju i nazvao konflikt u Ukrajini "neopravdanim i besmislenim masakrom."

XS
SM
MD
LG