Linkovi

Gutereš: Vreme da se okonča ruski "apsurdni rat" u Ukrajini


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u utorak je pozvao da se okonča "apsurdni rat" koji je počeo kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, upozoravajući da "se konflikt brzo razvija i nikuda ne ide", a da građani Ukrajine "žive u paklu."

"Nastavak rata u Ukrajini je moralno neprihvatljiv, politički neodbranjiv i besmislen sa vojnog aspekta", rekao je Gutereš novinarima u Njujorku.

Rusko bombardovanje pretvorilo je ukrajinsku luku Marijupolj u "pepeo mrtve zemlje", saopštila je lokalna skupština u utorak, dodajući da su dve velike bombe pale na grad koji je već nedeljama pod opsadom.

"Čak i ako Marijupolj padne, Ukrajina ne može da bude pokorena grad po grad, ulicu po ulicu, kuću po kuću", rekao je Gutereš. "U ovom ratu se ne može pobediti. Pre ili kasnije, moraće sa bojnog polja da se premesti za pregovarački sto. Vreme je da se okonča ovaj apsurdni rat", rekao je.

Rusija je 24. febaruara pokrenula, kako je saopštila, "specijalnu vojnu operaciju" da bi uništila ukrajinsku vojnu infrastrukturu. Ukrajina i njeni zapadni saveznici optužuju Moskvu da napada i civile i ne pravi razliku između vojnih i civilnih ciljeva. Moskva negira napade na civile.

Gutereš je izjavio da je 10 miliona Ukrajinaca pobeglo iz svojih kuća i upozorio da se posledice rata osećaju globalno, "gde ogroman rast cena hrane, energenata i đubriva preti da izazove globalnu krizu gladi".

"Dovoljno toga je na pregovaračkom stolu da bi se prestalo sa neprijateljstvima i ozbiljno pregovaralo, sada, odmah", apelovao je generalni sekretar UN.

XS
SM
MD
LG