Linkovi

Zelenski u istorijskom obraćanju Kongresu: Cenimo podršku, potrebno više


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski govori u američkom Kongresu, 16. marta 2022. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski govori u američkom Kongresu, 16. marta 2022. (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je na uvođenje humanitarne zone zabranjenog leta iznad Ukrajine, novu pomoć u avionima i protivazdušnoj odbrani i uvođenje daljih, snažnih ekonomskih sankcija Rusiji kako bi se zaustavilo stradanje njegovog naroda, u istorijskom obraćanju oba doma američkog Kongresa putem video linka.

"Ukrajina je zahvalna Sjedinjenim Državama na velikoj podršci. Molimo vas da uradite još više", poručio je.

Njegov glavni zahtev odnosio se na uvođenje zone zabranjenog leta iznad Ukrajine, što je predlog koji su SAD ranije odbacile navodeći da bi se time rizikovao direktan sukob američkih i ruskih vojnika.

"Zatvorite nebo iznad Ukrajine", apelovao je ukrajinski lider. Međutim, rekao je da ukoliko to nije moguće, SAD treba da dostave Ukrajini još oružja kako bi odvratila ruske napade.

"Rusija je ukrajinsko nebo pretvorila u izvor smrti hiljada ljudi. Ruske trupe već su ispalile gotovo hiljadu projektila na Ukrajinu, bezbrojne bombe, koriste dronove da nas ubijaju. Ovo je teror koji Evropa nije videla 80 godina i tražimo od celog sveta da odgovori na taj teror. Da li je to previše tražiti? Da se uspostavi zona zabrane letova iznad Ukrajine da bi se narod spasio. Da li je previše to tražiti", zapitao se ukrajinski lider.

Takođe je pozvao na uvođenje novih sankcija Rusiji.

"Sve američke kompanije treba da napuste rusko tržište jer je natopljeno našom krvlju", rekao je Zelenski, i dodao da je mir važniji od profita.

Zelenski je rekao da se u ovom trenutku odlučuje sudbina Ukrajine. Podsećajući Amerikance na napad na Perl Harbur i događaje 11. septembra 2001. godine, Zelenski je rekao da Ukrajina "već tri nedelje svakoga dana doživljava 11. septembar".

Govoreći o stradanjima hiljada civila, žena i dece, bombardovanju stambenih zgrada i talasu izbeglica, Zelenski je istakao da Rusija nije napala samo ukrajinske gradove i teritoriju.

"Krenula je u ofanzivu na naše vrednosti, osnovne vrednosti, tenkovima i avionima, napadajući naše pravo da slobodno živimo u svojoj zemlji".

U jednom trenutku, Zelenski je prekinuo govor da bi američkim zakonodavcima pustio video snimak sa eksplicitnim prizorima ruskog bombardovanja, granatiranja, sahrana ubijenih civila i licima uplakanih izbeglica.

Dok je govor držao na ukrajinskom jeziku, na samom kraju, Zelenski se direktno obratio američkom predsedniku Džozefu Bajdenu na engleskom:

"Vi ste lider vaše velike nacije, želeo bih da ste lider sveta. Da biste bili lider sveta, treba da budete lider mira".

Najavljujući obraćanje Zelenskog, predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je "Slava Ukrajini", a posle govora Zelenski je dobio ovacije članova oba doma Kongresa.

Demokratski i republiikanski članovi Kongresa rekli su posle govora ukrajinskog predsednika da su spremni da brzo urade više za Ukrajinu, uvođenjem dodatnih sankcija Rusiji i obezbeđivanjem dodatne vojne pomoći uključujući i letelice.

Međutim, ponovo su odbacili mogućnost uspostavljanja zone zabrane letova iznad Ukrajine, navodeći da postoji prevelika opasnost od šireg rata sa nuklearno naoružanom Rusijom.

Posle govora ukrajinskog lidera, predsednik Džo Bajden obratio se naciji povodom rata u Ukrajini i najavio novu vojnu pomoć u iznosu od 800 miliona dolara.

Pre govora u američkom Kongresu, Zelenski se putem video linka proteklih dana obratio poslanicima britanskog i kanadskog parlamenta, kao i Evropskog parlamenta, zalažući se za dodatnu vojnu i humanitarnu podršku međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG