Linkovi

Ukrajina traži humanitarni koridor za Marijupolj, grad pretvoren "u prah i pepeo"


Stambeni blok Kijeva oštećen u bombardovaju, 21. marta 2022.
Stambeni blok Kijeva oštećen u bombardovaju, 21. marta 2022.

Ukrajina je saopštila da je ponovo zauzela strateški važno predgrađe Kijieva dok se ruske snage približavaju drugim oblastima blizu prestonice, i nastavljaju granatiranje južne luke Marijupolj.

Regionalni guverner rekao je da se ruske i ukrajinske snage bore u Marijupolju i optužio ruske trupe za nasumično pucanje na stambena područja i ukrajinske vojne mete. Guverner Donjecka Pavlo Kirilenko rekao je na nacionalnoj televiziji da su napadnuti civili, kao i pripadnici ukrajinske vojne jedinice Azov.

Ukrajinske vlasti zatražile su od Rusije da dozvoli dostavu humanitarne pomoći i dozvoli civilima da napuste grad koja je izložen snažnom ruskom bombardovanju od početka invazije pre skoro mesec dana.

"Zahtevamo otvaranje humanitarnog koridora za civile", izjavila je potpredsednica vlade Irina Vereščuk na ukrajinskoj televiziji.

Dan ranije, Ukrajina je odbacila ultimatum da do zore u ponedeljak preda Marijupolj, što je bio ruski uslov da se civilima dozvoli bezbedna evakuacija.

Ruske snage nastavljaju opsadu Marijupolja, nakon što su branioci luke odbili zahteve da se predaju. Civili koji su uspeli da pobegnu opisuju neprekidno bombardovanje i leševe na ulicama. Lokalne vlasti kažu da je od većeg dela grada zbog bombardovanja ostao samo "prah i pepeo."

U međuvremenu, eksplozije potresaju Kijev, a pojačana artiljerijska vatra čuje se da severozapada, gde Rusija pokušava da opkoli i osvoji nekoliko predgrađa prestonice, koja je njena ključna meta.

Građani se kriju u kućama ili skloništima a u gradu je na snazi policijski čas od 35 sati, koji će trajati do srede ujutru.

U raketnim napadima uništena je i železnička stanica u centralno-istočnom regionu Dnjipro, jedna osoba je poginula, a šine uništene do te mera da je prolazak vozova nemoguć na neodređeno vreme, rekao je guverner Valentin Rezničenko.

Koncert na otvorenom između sirena za uzbunu u Lavovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Rakete su pogodilo Pavlograd, oko 60 kilometara istočno od regionalne prestonice Dnjipra.

Međutim, kopnena ofanziva Kremlja u drugim delovima zemlje je usporena, ili potpuno zakočena, zbog smrtonosnih brzih napada koje vrše Ukrajinci.

Ukrajinske snage su u utorak potisnule ruske vojnike iz predgrađa Kijeva Makariv posle žestoke bitke, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane. Teritorija koju su povratili omogućila je ukrajinskim snagama da ponovo kontrolišu ključni autoput i blokiraju ruske trupe da opkole Kijev sa severozapada.

Ministarstvo odbrane je dodalo da su ruske snage uspele da delimično osvoje druga severozapadna predgrađa - Buču, Hostomel i Irpin. Neka od tih predgrađa su pod napadima gotovo od početka ruske vojne invazije pre mesec dana.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog ruske invazije, više od 10 miliona ljudi je napustilo svoje domove, što je skoro četvrtina ukrajinske predratne populacije. UN su potvrdile pogibiju 953 civila, dok navode da je stvarni broj žrtava verovatno mnogo veći.

XS
SM
MD
LG