Linkovi

Zelenski: Ne prihvatamo ruske ultimatume


Ukrajinski vojnik na poziciji u Marijupolju, 12. mart 2022.
Ukrajinski vojnik na poziciji u Marijupolju, 12. mart 2022.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedeljak da Ukrajina nikada neće pristati na ruske ultimatume i da gradovi kao što su Kijev, Marijupolj ili Harkov neće prihvatiti rusku okupaciju.

"Dat nam je ultimatum sa tačkama. "Prihvatite ga i zatim ćemo da okončamo rat. Ukrajina ne može da prihvati taj ultimatum", poručio je Zelenski u intervjuu za ruski javni servis.

Takođe je naveo da bi se o bilo kojem kompromisu sa Rusijom, postignutom da se okonča rat, moralo glasati na referendumu.

Zelenski je kazao da bi na referendumu moglo da se glasa o pitanjima koja se tiču teritorija koje su okupirale ruske snage, uključujući Krim, ili bezbednosnih garancija ponuđenih Ukrajini od strane zemalja u vezi sa NATO članstvom.

Ukrajina je prethodno saopštila da nema predaje u Marijupolju, nakon što su ruske snage dale rok da se to desi do ponedeljka u 5 ujutru po lokalnom vremenu. Marijupolj je već nedeljama pod ruskom opsadom, a humanitarna kriza se pogoršava.

"Nema predaje, polaganja oružja", rekla je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk. "O tome smo obavestili rusku stranu".

Rusija je saopštila da se u Marijupolju odvija "užasna humanitarna katastrofa".

"Položite oružje", poručio je u pismu general-pukovnik Mihail Mizincev, direktor ruskog Nacionalnog centra za odbranu. "Svima koji polože oružje biće omogućen bezbedan izlazak iz Marijupolja".

Marijupolj, lučki grad od oko 400.000 stanovnika, žestoko je bombardovan od početka rata. Mnogi nisu uspeli da pobegnu na vreme, pa su ostali zarobljeni u gradu bez struje, vode, hrane.

Mizincev je rekao da će humanitarni koridori za evakuaciju civila iz Marijupolja, ka istoku i zapadu, biti otvoreni u ponedeljak.

Vereščuk je poručila da su potezi Rusije "namerna manipulacija".

"Umesto što pišete pisma na osam strana, otvorite koridore".

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju da ne poštuju prekid vatre i ne omogućavaju civilima da se evakuišu.

Mizincev je rekao da ukrajinski "banditi" i "neonacisti" sprovode masovni teror i ubijaju ljude po gradu. Ukrajina tvrdi da se bori da opstane, a predsednik Volodimir Zelenski ocenjuje da se u Marijupolju događa "teror kakav će se vekovima pamtiti".

Ruski general dodaje da je Moskva evakuisala 59.304 ljudi iz Marijupolja, a da je 130.000 civila ostalo u gradu i da su kao "taoci". Lokalne vlasti u Marijupolju tvrde da su stanovnici "deportovani" u Rusiju.

XS
SM
MD
LG