Linkovi

Kako zapadne sankcije pogađaju Rusiju?


Sedište ruske centralne banke u Moskvi
Sedište ruske centralne banke u Moskvi

SAD, Velika Britanija, EU, Kanada najavile su nove sankcije Rusiji u subotu, među kojima je i oštra mera isključivanja Moskve iz međunarodnog sistema za platni promet SWIFT. Za sada je na snazi još nekoliko sankcija.

Isključivanje iz SWIFT-a

Ova mera se smatra jednom od najoštrijih i Zapad je dugo oklevao da je uvede. Praktično znači da ruske banke neće moći preko tog sistema da obavljaju transakcije, što će pogoditi ruski uvoz i izvoz jer će biti znatno skuplji.

Isključivanje iz SWIFT-a će stupiti na snagu u narednim danima, saopštile su zapadne zemlje koje su uvele sankcije.

SWIFT treutno koristi više od 11.000 finansijskih institucija u 200 zemalja.

Sanckije bankama i firmama

Imovina većine ruskih banaka biće blokriana u SAD i Britaniji, saopštile su dve zemlje. Novim sankcijama, između ostalih, obuhvaćene su Zberbanka, VTB i VTBR.MM banke, koje su među najvećima u Rusiji.

Vašington je takođe ruskim bankama VTB, Otkriti, Novikombank i Sovkombank zamrznuo svu imovinu u SAD i zabranio da posluju sa Amerikancima.

Sanckijama EU pogođeno je oko 70 odsto ruskog bankarskog tržišta, ali i državne firme - uključujući i one iz sektora odbrane.

Ruske banke su integrisane u međunarodni finasijski sistem i sankcije će se osetiti i van Rusije.

Zabrana trgovine na tržištu kapitala

Paket sanckija EU onemogućiće ruskoj vladi da pristupi evropskom tržištu kapitala i finansijskim tržištima, a evropskim investitorima je zabranjeno da trguju ruskim državnim obveznicama.

Amerikancima je već zabranjena trgovina ruskim državnim obveznicama, a od 1. marta neće moći njima da trguju ni posredno. Američke sankcije iz 2015. su već onemogućile mnogim investitorima da trguju ruskim obveznicama, a sankcijama iz 2021. američki predsednik Džo Bajden zabranio je investitorima iz SAD da kupuju nove ruske obveznice, usled optužbi da se Moskva mešala u izbore.

Pojedinci

SAD, EU i Britanija su već zamrzle imovinu i uvele zabrane putovanja određenim pojedincima iz Rusije.

Britanija je napravila listu od 100 ljudi i entiteta, među ojima su i Jelena Georgijeva, direktorka borda banke Novikombank, potpredsednik banke VTB Denis Bortnikov, bivši Putinov zet Kiril Šamalov i drugi. Britanija je ograničila i sumu novca koju Rusi mogu da drže u engleskim bankama na oko 66.000 dolara.

SAD su novim sankcijama pogodile i Sergeja Ivanova, direktora državne firme za rudaranje dijamanata, Andreja Patruševa koji je bio na čelu Gasproma, Ivana Sečina, zamenika direktora Rosnjefta.

Bajden je najavio da će razmotriti i da sankcije uvedu Putinu lično, na šta je Moskva ranije odgovorila da Putinu ne bi naštetile, ali da bi bile politički destruktivne.

Džozef: Vučić izbegao da osudi ruski napad na Ukrajinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Energetski sektor

SAD i EU su već uvele sankcije kompanijama u ruskom energetskom i odbrambenom sektoru, a tu su kompanije poput Gasproma, Gaspromnjefta, Lukoila, Rosnjefta. Sankcije su usmerene na uvoz i izvoz.

Severni tok 2, koji povezuje Rusiju i Nemačku, takođe je na ledu pošto su nemačke vlasti obustavile projekat nakon invazije na Ukrajinu.

SAD su uvele sancije i kompaniji koja je zadužena za izgradnju Severnog toka 2.

Tehnologija

Američki Sekretarijat za trgovinu uveo je meru kontrole uvoza, koja će Rusiji otežati pristup kompjuterima, telekomunikacionoj i informacionoj opremi, laserima, senzorima i drugih komponentama koje koristi za svoju vojsku.

Slične mere uvođene su i tokom Hladnog rata, kako bi se sprečio tehnološki razvoj Sovjetskog saveza.

EU je najavila da će uvesti mere koje pogađaju ruski tehnološki sektor.

XS
SM
MD
LG