Linkovi

Članice EU dogovorile četvrti paket sankcija Rusiji


ARHIVA - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Foto: Reuters/Stephanie Lecocq)
ARHIVA - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Foto: Reuters/Stephanie Lecocq)

Zemlje članice Evropske unije dogovorile su se o četvrtom paketu sankcija Rusiji posle njene invazije na Ukrajinu, saopštila je na Tviteru kancelarija Francuske, koja trenutno predsedava Unijom.

Detalji sankcija nisu objavljeni, ali je francusko predsedninštvo saopštilo da se Rusiji njima ukida status najpovlašćenije nacije u trgovini. Sankcije bi trebalo da uključe zabranu uvoza ruskog čelika i gvožđa i zabranu izvoza luksuzne robe, uključujući automobile u vrednosti većoj od 50.000 evra, kao i zabranu investicija u naftne kompanije i sektor energetike, saznaje agencija Rojters iz diplomatskih izvora.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je na Tviteru da je Putinov rat svakog dana "sve brutalniji" i da je obavestila ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o novom paketu sankcija.

"EU je uz ukrajinski narod. Podržali smo ga sa paketom makro-finansijske pomoći u vrednosti od 1,2 milijarde evra i 500 miliona evra u humanitarnoj pomoći", navela je fon der Lajen.

Prema novim merama, Roman Abramovič, vlasnik fudbalskog kluba Čelsi, i još 14 ruskih bogataša pridružili bi se evropskoj listi sankcionisanih oligarha.

Predsednica Evropske komisije ranije je izjavila da Evropska unija radi na suspenziji prava Rusije na članstvo u vodećim multilateralninm institucijama kao što su Međunarodni monetarni fond i Svetska banka.

XS
SM
MD
LG