Linkovi

Putin preti da nacionalizuje imovinu zapadnih firmi koje se povuku iz Rusije


Putinovo obraćanje naciji u aprilu 2021. prenošeno je i na video bimu zgrade u Sankt Petersburgu
Putinovo obraćanje naciji u aprilu 2021. prenošeno je i na video bimu zgrade u Sankt Petersburgu

VAŠINGTON - Ruski zvaničnici najavili su da je moguća nacionalizacija imovine zapadnih kompanija koje se povuku iz Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Prema preseku od ponedeljka, najmanje 375 kompanija je najavilo da se na neki način povlači iz Rusije. Neke kompanije su potpuno prekinule veze sa Moskvom, dok su druge privremeno obustavile poslovanje.

Mediji prenose da su ruski tužioci kontaktirali predstavnike desetina zapadnih kompanija i upozorili ih da će vlada zapleniti njihovu imovinu, proizvodne pogone, kanclearije, intelektualnu svojinu i slično, ako se povuku iz Rusije.

Predsednik Vladimir Putin odobrio je predlog o nacionalizaciji koji je došao od poslanika Jedinstvene Rusije.

Originalnim predlogom, osim zaplene imovine, predviđeno je i hapšenje direktora stranih kompanija koji kritikuju poteze Kremlja. Razmatra se i da na meti budu kompanije u kojima udeo veći od 25 odsto imaju "neprijateljske zemlje".

Portparolka Bele kuće Džen Psaki upozorila je ranije da bi Rusiji mogle da budu uvedene dodatne sankcije ako se odluči na nacionalizaciju imovine stranih kompanija.

Ideja da se nacionalizuje imovina stranih firmi nastala u Rusiji. Kubanska vlada je nacionalizovala imovinu pod plaštom ideologije uoči Komunističke revolucije, a Iran je nacionalizovao proizvodnju nafte 1951. jer nije želeo da prihodi idu stranim kompanijama.

"Nije da Rusija tvrdi da može bolje da upravlja ovim kompanijama, već želi da ih kazni", kaže za Glas Amerike Elizabet Bro iz Instituta Ameriken Enterprajz.

Druge zemlje su takođe nacionalizaciju sprovodile planski, po određenim granama industrije, dok ruski predlog obuhvata bukvalno sve - od Mekdonaldsa do Mercedesa.

Eksperti kažu da će Moskva teško naći toliko svojih eksperata da vode strane firme koje su predmet nacionalizacije. U menadžmentu stranih firmi često su bili i Rusi koji već žive u drugim zemljama, a sa početkom rata su ponovo otišli iz Rusije.

Džejms O'Rurk, profesor menadžmenta na Univerzitetu Notr Dam, kaže za Glas Amerike da će, sve i da Moskva nađe ko će voditi strane firme, biti problema u lancu snabdevanja.

Na primer, Mekdonalds uvozi neke namirnice iz drugih zemalja - od kojih većina pokušava da prekine ekonomske veze sa Rusijom.

Mekdonalds na Puškinovom trgu u Moskvi otvoren je 1990.
Mekdonalds na Puškinovom trgu u Moskvi otvoren je 1990.

Vlada Rusije mogla bi da ima političku korist od najavljene nacionalizacije imovine stranih kompanija u smislu očuvanja radnih mesta, kaže Elizabet Bro.

Ali, ako Kremlj ne nađe način da uspešno nastavi da vodi ove kompanije i da ih snabdeva iz drugih zemalja, PR koristi od nacionalizacije biće kratkog daha.

XS
SM
MD
LG