Linkovi

MVP Crne Gore: Jahta “Solaris” nije u vlasništvu Abramoviča


Jahta "Solaris" u Crnoj Gori
Jahta "Solaris" u Crnoj Gori

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je u ponedjeljak da superjahta Solaris, koja se već dva dana nalazi u teritorijalnim vodama Crne Gore ne pripada Romanu Abramoviču, nakon što su mediji javili da je u tivatski zaliv uplovila jahta ruskog milijardera.

Jahta koja je pristigla u Crnu Goru, a koju su mediji povezivali sa vlasnikom Čelsija, nije zvanično registrovana na njegovo ime, niti je Abramovič u tom trenutku bio pod sankcijama Evropske unije (EU), saopšteno je za Portal RTCG iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore.

Iz MVP je saopšteno da nema pravnog osnova da bi se u tom slučaju reagovalo, jer jahta nije na ime ruskog oligarha, te da on nije na listi sankcija EU.

"Iako nije na listi EU sankcija, provjeren je status ove jahte, uz traženje mogućnosti da se reaguje. Ponuđena je sva dokumentacija. Sama jahta zvanično nije na ime Abramoviča. On nije na listi EU sankcija", kazali su nam iz MVP.

Oni su ukazali da Crna Gora ne primjenjuje bilateralne sankcije Ujedinjenog Kravljevstva, imajući u vidu utvrđene ciljeve usklađivanja sa spoljnom politikom Evropske unije.

"Kad ga Evropska unija stavi na listu sankcija onda lice sa tog spiska, imaće restriktivne mjere. Direktor 'Lukoil', kad je došao u Crnu Goru, nije bio na listi EU već američkih sankcija. Važno je reći da sve i kad neko lice bude na listi može da se reaguje u odnosu na imovinu koja je zvanično njegovo vlasništvo", naveli su iz MVP.

RTCG podsjeća da super jahta "Solaris" usidrila u blizini marine za luksuzne jahte Porto Montenegro prije nekoliko dana, te da napušta Boku Kotorsku.

Inspektor sigurnosti plovidbe Željko Lompar rekao je Anteni M da informacije kojima on raspolaže ukazuju na činjenicu da se plovilo apsolutno ne nalazi u vlasništvu Abramoviča, te da informacije koje su prethodnih dana kružile kako crnogorskim, tako i regionalnim medijima, nijesu tačne.

Lompar je pojasnio da jahta plovi pod zastavom Bermuda, prekomorske teritorije Ujedinjenog Kraljevstva u sjevernom Atlantskom okeanu, te da Lučka kapetanija nije imala nikakvu zakonsku osnovu, ali ni potrebu da jahtu zadrži u našem moru.

Prema njegovim saznanjima, među posadom nema državljana Ruske Federacije, ali je dodao da su sedam od 47 članova posade Ukrajinci.

Upitan da pojasni razlog njenog zadržavanja u crnogorskim vodama, Lompar je pojasnio da se jahta usidrila u Tivtu kako bi pribavila gorivo za nastavak svoje plovidbe, međutim, zbog zastoja u novčanoj transakciji, nije mogla da napusti Tivatski zaliv, prenosi taj portal.

On navodi da, ukoliko je jahta isplovila, onda su izmireni svi troškovi, gorivo pribavljeno, a jahta nastavlja planirani put.

Direktorica Uprave pomorske sigurnosti Ivana Martinić rekla je Anteni M da ne raspolaže informacijom o tome da li jahta pripada Abramoviču ili ne, s obzirom na to da zakonski propisi Crne Gore ne obavezuju posadu nijedne jahte da prilikom ulaska ili izlaska iz zemlje prijave u čijem je vlasništvu, što ne važi za brodove.

Ona je navela da informacijom čija je jahta može raspolagati Lučka kapetanija, inspektor sigurnosti plovidbe ili policija.

XS
SM
MD
LG