Linkovi

Abazović: Rame uz rame sa EU i NATO u podršci Ukrajini


ARHIVA - Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović (Foto: Gov.me/B. Ćupić)
ARHIVA - Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović (Foto: Gov.me/B. Ćupić)

Potpredsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je u srijedu da je “šokantno da smo sedmi dan zaredom svjedoci nemilosrdnog i ničim izazvanog granatiranja nezavisne i suverene evropske države”.

"Stojimo rame uz rame sa EU i NATO u podršci Ukrajini. Pružena je jasna i nedvosmislena politička podrška, potpuno usklađivanje sa EU restriktivnim mjerama, kao i humanitarna i vojna pomoć", napisao je Abazović na Tviteru.

Stijović: Prijetnja globalnom snabdijevanju hrane, Crna Gora ne posjeduje robne rezerve

Ministar poljoprivrede u tehničkoj Vladi Crne Gore Aleksandar Stijović kazao je u srijedu da "globalna situacija izazvana ratom u Ukrajini prijeti globalnom snabdijevanju hrane” i naglašava da Crna Gora “ne posjeduje robne rezerve još od 2003. i nema nijedan zaštitni mehanizam u slučaju katastrofa poremećaja u snabdijevanju".

Aleksandar Stijović (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)
Aleksandar Stijović (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)

Stijović je, na konferenciji za novinare povodom predstavljanja agrobudžeta za 2022, saopštio da je “realno očekivati rast cijena brašna i ulja na tržištu”.

"Ponuda osnovnih životnih namirnica na tržištu nije u mogućnosti da prati tražnju i to rezultira rastom cijena. Problem će nastati kada se Rusija isključi iz svih sistema plaćanja, jer neće biti u ogućnosti da proizvode koji idu ka Evropi naplati, i to će dovesti do toga da samo ono što je avansno plaćeno može da stigne i tada očekujemo da ćemo imati problem u snabdijevanju", objasnio je Stijović.

Stijović je takođe kazao da “vlada priprema nacrt zakona o privremenom ograničavanju cijena osnovnih životnih namirnica, a priprema se i predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama, kako bi mogle da se ograniče cijene naftnih derivate”.

“Sada smo na nivou potreba tri mjeseca”, saopštio je Stijović.

XS
SM
MD
LG