Linkovi

SAD sankcionisale Putina, Bajden poručio da ruski lider nije uspeo da podeli Zapad


Američki predsednik Džo Bajden govori na konferenciji za novinare u Beloj kući (Foto: AP/Alex Brandon)

Sjedinjene Države uvele su u petak sankcije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu, ministru odbrane Sergeju Šojguu i načelniku Generalštaba Valeriju Gerasimovu zbog ruske invazije na Ukrajinu, saopšteno je iz Sekretarijata za finansije.

"Ujedinjeni smo sa međunarodnim saveznicima i partnerima da bi osigurali da Rusija plati veliki ekonomsku i diplomatsku cenu za dalju invaziju na Ukrajinu. Ako bude potrebno, spremni smo da nametnemo dodatnu cenu Rusiji zbog užasavajućeg ponašanja na svetskoj sceni", saopštila je sekretarka za finansije Dženet Jelen.

Sekretarijat će takođe uvesti "pune sankcije" koje će blokirati državni ruski Fond za direktne investicije, tvitovala je portparolka Bele kuće.

Fond je finansijski entitet koji funkcioniše kao nezavisni, a cilj mu je da privuče kapital u visoko-razvojne sektore.

Sankcije Putinu i Lavrovu uveli su i Evropska unija, Britanija i Kanada.

Predsednik Džo Bajden ocenio je da ruski predsednik nije uspeo da podeli Zapad i poručio da će NATO i dalje držati otvorena vrata za "evropske države koje dele naše vrednosti i koje bi jednog dana mogle da traže članstvo u Alijansi".

"Dok predsednik Putin preti samim temeljima međunarodnog mira i bezbednosti, NATO ponovo pokazuje da se zalaže za slobodu i demokratiju. Kao što sam rekao juče, SAD će braniti svaki pedalj NATO teritorije", naveo je Bajden u saopštenju posle virtuelnog samita NATO lidera.

Ponovio je da je američka posvećenost članu 5 Severnoatlantskog ugovora čvrsta i podsetio da je naložio raspoređivanje dodatnih snaga da bi "ojačao naše kapacitete u Evropi u znak podrške NATO saveznicima.

"Pozdravljam odluku o aktiviranju odbrambenih planova NATO-a i elemenata Snaga za reagovanje da bi se ojačala zajednička pozicija, kao i najavu naših saveznika da će rasporediti dodatne kopnene i vazduhoplovne snage na istočnoj granici i pomorske snage od severa do Mediterana", navodi se u saopštenju.

"Danas su nam se pridružili bliski partneri Švedska, Finska i Evropska unija. Predsednik Putin nije uspeo u svom cilju da podeli Zapad. NATO nikada nije bio ovako jedinstven i odlučan", poručio je američki predsednik.

Dodao je i da je odmah posle samita razgovarao sa ukrajinskim predsednikom.

"Pozdravio sam hrabru akciju ukrajinskog naroda koji se bori da odbrani svoju zemlju. Obavestio sam ga o aktuelnoj ekonomskoj, humanitarnoj i bezbednosnoj podršci SAD i našim daljim naporima da podstaknemo druge zemlje da pruže sličnu pomoć", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG