Linkovi

U Podgorici novi protest protiv manjinske vlade


Protest protiv inicijative o izglasavanju nepovjerenja Vladi Crne Gore u Podgorici, 27. januara 2022.
Protest protiv inicijative o izglasavanju nepovjerenja Vladi Crne Gore u Podgorici, 27. januara 2022.

U Podgorici je u četvrtak veče održan još jedan protest protiv inicijative za izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj Vladi i mogućeg formiranja manjinske Vlade, kome su prisustvovali i pojedini funkcioneri vladajuće Demokratske Crne Gore predsjednika Skupštine Aleksa Bečić.

Tokom protesta, jedna grupa građana krenula je u protestnu šetnju od Hrama Hristovog Vaskrsenja, da bi se spojili sa drugom grupom građana kod Skupštine Crne Gore.

Poslanik vladajuće Demokratske Crne Gore Momo Koprivica okupljenima kod Hrama je rekao da će protesti biti nastavljeni ponedjeljkom i četvrtkom.

"Ne smijemo stati, ako stanemo oni će izdati i otići kod onih koji su trideset godina devastirali Crnu Goru. Večeras je bilo nekih pokušaja da se baci mrlja na ovaj protest, ali veličanstvo vašeg duha, vaša volja za pravdu i jednakost svih vjera i nacija u Crnoj Gori to nijesu dozvolili, protesti se nastavljaju”, poručio je Koprivica.

On je, takođe, rekao da ”prekrakanje izborne volje građana može da radi samo onaj ko je debelo ogrezao u korupciji”.

Ispred zgrade Skupštine Crne Gore građanima se obratio Pavle Milić, jedan od vođa AB revolucije. On je rekao da je prije 33 godine na istom mjestu “dizao demonstracije i bio glavni organizator i finansijer bunta kada su srušeni komunisti”.

Milić je imao i poruku za premijera Zdravka Krivokapića:

“Krivokapiću došao si na vlast na snagu veliku našega Hrama i Mitropolita, na Srbinovu snagu, na Srbinove noge, a šta radiš danas, naš Krivokapiću? Zašto smijeni najpametnijeg među najpametnijima, da obrukaš Crnu Goru i da obrukaš Skupštinu? Leposavića si smijenio jer nije htio da u Skupštinu uvede zakon gdje ste glasali zajedno sa DPS-om da se osramoti svekoliki srpski rod i narod. Ostaje ti to, da ti pamtimo Krivokapiću. Jednoga dana nijesi rekao Krivokapiću da ti smeta Dritan ili neko oko Dritana”, kazao je Milić.

Protest i u Nikšiću, verbalni sukob uoči književne večeri Matije Bećkovića

U znak protesta zbog mogućeg formiranja manjinske vlade grupa građana okupila se, u četvrtak veče, i u Nikšiću ispred zgrade Opštine, prenijela je RTV Nikšić.

Pored toga, demonstranti su se okupili i ispred Nikšićkog pozorišta kako bi dali podršku Matiji Bećkoviću, koji je večeras održao književno veče "Savinim stopama ka Savinom izvoru sa Matijom Bećkovićem".

Ispred zgrade pozorišta, gdje se okupila grupa građana u znak protesta protiv Bećkovićeve književne večeri, bio je kordon policije.

Na skupu ispred pozorišta,koji je uživo, prenosila lokalna gradska televizija, grupa koja je došla da podrži Bećkovića građane koji su protestovali zbog njegovog dolaska nazivali su ustašama i pjevali pjesme o Kosovu.

Okupljeni sa druge strane kordona policije pjevali su himnu Crne Gore “Oj, svijetla majska zoro”

Matiju Bećkovića, kome je do prošle godine bio je zabranjen ulazak u Crnu Goru, u ime grada Nikšića, večeras je na književnoj večeri pozdravio gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević.

Građanski aktivista Alekasandar Zeković sa prostora isped pozorišta je saopštio da se “do sada nije dešavalo da lokalna vlast na nivou zvaničnog praznika obilježava slavu iz vjerskog kalendara bilo koje vjerske zajednica”.

Naša je obaveza da budemo ovdje kako bi zaustavili dalje negiranje crnogorske nacije, crnogorskog identiteta i građanske i multikulturalne Crne Gore. Svi oni koji grane ljudska prava imaju obavezu da skrenu pažnju kada se dešava kršenje ljudskih prava. Posebno onda kada se falsifikuju i negiraju činjenice i identiteti. Crkva Srbije je jasno saopštila da građani Crne Gore i njihovi izabrani predtavnici nemaju pravo da samostalno odlučiju, da nemaju pravo na slobodu izbora i pravo na slobodu mišljenja i izražavanja”, rekao je Zeković.

Zeković je rekao i da je “nesporno da klizimo u svojevrsni svetosavski totalitarizam, jer aktuelni režim i SPC su u totalnom jedinstvu, postaju jedno”.

On je, takođe, poručio da “nikada neće prihvatiti i pristati na svetosavski totalitarizam”.

“Poručujemo da ćemo braniti i odbraniti demokratiju i slobodu, sačuvati suvjerenu i sekularnu Crnu Goru. Pozivamo iz Nikšića sve građane Crne Gore, bez obzira na njihovu vjeru, narodnost i uvjerenja, da pokažemo jedinstvo u odbrani mira, građanske sloge i vrijednosti 21. maja. Živjela Crna Gora”, kazao je Zeković.

XS
SM
MD
LG