Linkovi

Četvorici srpskih intelektualaca zabranjen ulazak u Crnu Goru


Matija Bećković (arhiva, rtcg.me)
Matija Bećković (arhiva, rtcg.me)

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je u četvrtak pisanje podgoričkog dnevnika Dan da je četvorici srpskih intelektualaca zabranjen ulazak u Crnu Goru, najavljujući reakciju Beograda na odluku kojom je, kako je kazao, ugroženo pravo na slobodu mišljenja.

"Država Srbija mora da reaguje”, rekao je Vučić u izjavi za Prva TV. “Ovo je nešto čime sam bio šokiran, jer mi smo zabranili ulaz kriminalcima, licima sa potjernice, pripadnicima kavačkog i škaljarskog klana, a neko drugi je kao odgovor zabranio drugačije mišljenje”

Vučić je rekao da ga ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović, obavijestio da je ulazak u Crnu Goru zabranjen akademiku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, i profesoru Pravnog fakulteta u Prištini Dejanu Miroviću.

"Ne znamo da li ima još lica, ali ono na šta su se pozvali u jednoj rečenici je ugrožavanje sigurnosti i bezbjednosti Crne Gore", rekao je Vučić I najavio da će Stefanović razgovarati s crnogorskim ministrom, a da će on razgovarati sa predsjednikom Milom Đukanovićem. "O konkretnim mjerama razgovaraćemo ako ne dobijemo racionalniji odgovor iz Crne Gore”

Prema ocjeni srpskog predsjednika, odlukom o zabrani crnogorske vlasti su “uvele delikt mišljenja, što je nedopustivo u 21. Vijeku”.

"Vlasti u Crnoj Gori ovdje sankcioniše ili uvode ne verbalni delikt, već delikt mišljenja, oni ne dozvoljavaju da neko o prošosti, sadašnjosti ili budućnosti misli drugačije", rekao je Vučić i ocijenio da je Srbija "bastion slobode".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (arhiva)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (arhiva)

Podgorički dnevnik objavio je ranije u četvrtak da je Uprava policije donijela rešenje kojim se srpskim intelektualcima zabranjuje ulazak u Crnu Goru.

"Prelazak državne granice, osim Bećkoviću, uskraćen je i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću", saopšteno je Danu iz Granične policije.

Isti izvor rekao je Danu da su njihove ranije izjave glavni razlog zabrane, zato što su, prema procjeni crnogorskih bezbjednosnih službi, opasnost po sigurnost države.

Reagujući na zabranu njegovog ulaska u Crnu Goru iz koje vodi porijeklo, Matija Bećković je za N1 rekao da se ne čudi za sebe, ali da se čudi za istoričare koji su na toj "listi".

On je rekao i da “ne zna da li zabrana važi za njega živog ili mrtvog, pošto mrtav planira da živi u Crnoj Gori”.

Istoričar Čedomir Antić rekao je da je počastvovan odlukom Vlade Crne Gore da mu zabrani ulazak u tu zemlju, najavljujući da će doći “kad ga narod pozove”

"To je zemlja koja sa velikim zadovoljstvom prima ratne zločince kakvi su Tači i Haradinaj, gdje utočište imaju razni kriminalni, narko i duvanski klanovi i gdje na hiljade stanovnika ima dvostruko više ubistava nego bilo gdje u Evropi, i da je očekivano što problem predstavljaju pjesnik, dva profesora i naučnik", rekao je Antić.

Vlada Crne Gore saopštila je Vijestima da zvanični spisak osoba kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru ne postoji, ali postoji “mišljenje za neke osobe koje su nepoželjne”.

Iz Vlade navode da su u tom dokumentu imena četvorice navedenih intelektualaca jer, kako su rekli “postoji bezbjednosna procjena da ruže Crnu Goru”.

Četvorica intelektualaca trebalo je da prisustvuju, a Bećković i da govori na centralnoj proslavi stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom koja će biti održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

XS
SM
MD
LG