Linkovi

Nastavak suđenja osumnjičenima za ubistvo Olivera Ivanovića, advokati traže manje svedoka


Ročište u okviru suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića, u Prištini, 18. januara 2022. (Foto: VOA)
Ročište u okviru suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića, u Prištini, 18. januara 2022. (Foto: VOA)

Suđenje osumnjičenima za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića nastavljeno je u Osnovnom sudu u Prištini saslušanjem dva svedoka. Pojedini advokati smatraju da bi sud trebalo da smanji broj svedoka, kako suđenje ne bi trajalo u nedogled.

U okviru sudskog procesa u slučaju ubistva Olivera Ivanovića saslušani su Z.V. i Z.O. zaposleni u JP Elektrokosmet koji su pred sudom govorili o intervenciji koja je bila izvršena 5. januara 2018. na elektičnom stubu, koji se nalazi u ulici Sutjeska u Kosovskoj Mitrovici u kojoj je, jedanaest dana kasnije ubijen Oliver Ivanović.

Advokat Radeta Basare, jednog od optuženih za umešanost u ubistvo Ivanovića, Tom Gaši smatra da današnji svedoci nisu ništa konkretno dokazali i da tužilaštvo mora da smanji broj svedoka kako suđenje ne bi trajalo u nedogled.

Nastavak suđenja saučesnicima u ubistvu Olivera Ivanovića
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

„Mislim da je tužilaštvo htelo da kaže da je struje bilo onog datuma kada je Oliver Ivanović ubijen, ali da je neko isključio kamere. Taj neko, mi ne znamo ko je bio. Na osnovu tužilaštva, kamere su isključene iz unutrašnjosti kancelarije Olivera Ivanovića i najmanje jedan od osumnjičenih je deo ovog suđenja baš zbog toga“, kazao je on.

I Faruk Korenica, advokat Nedeljka Spasojevića, smatra da su današnji svedoci bili nepotrebno pozvani.

„Oni su govorili o nekoj intervenciji na nekom stubu. Naši klijenti se optužuju za pomaganje u izvršenju najtežeg krivičnog dela, teškog ubistva. Ljudi koji su došli izgubili su vreme, bespotrebno. Tačno je da je ove svedoke predložio tužilac. Međutim, po zakonu, o tome ko će biti saslušan kao svedok - odlučuje predsednik veća“, kazao je Korenica.

Advokati su zatražili ukidanje pritvora za svoje klijente.

„Moj klijent je u pritvoru više od tri godine i ne postoji nikakav razlog da se ova mera ne promeni blažom, a to je kućni pritvor. Država Kosovo ne mora da troši oko 30 evra dnevno za njega. Mislim da će se Rade Basara, kao bivši kosovski policajac, redovno javljati sudu. Imamo još troje optuženih koji se takođe brane sa slobode i uvek se javljaju sudu", rekao je Gaši, dok je Korenica dodao:

„Ukoliko se neko tereti za pomaganje izvršiocu krivičnog dela za teško ubistvo, vi morate imati ime tog čoveka. Ako nema imena, nema pomaganja. Ovo je apsurdno, da iz Beograda stižu vesti, vrlo smo blizu da utvrdimo ime čoveka, sve se to već tri godine prolongira, ni jedni, ni drugi ne rade ono što su dužni da urade".

Naredna ročišta zakazana su za 22. i 28. februar i 4. mart, a za tada je predviđeno saslušanje još četiri svedoka. Za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića terete se Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović i Rade Basara, a Dragiša Marković i Žarko Jovanović terete se za zloupotrebu službenog položaja.

XS
SM
MD
LG