Linkovi

Ši Đinping na Bajdenovom globalnom klimatskom samitu


ARHIVA - Predsednik Kine Ši Đinping (Foto: Reuters)
ARHIVA - Predsednik Kine Ši Đinping (Foto: Reuters)

Predsednik Kine Ši Đinping govoriće u četvrtak na globalnom samitu o klimatskim promenama koji organizuje američki predsednik Džo Bajden.

Hua Čunjing, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova, navela je u pisanom saopštenju da će predsednik Ši održđati “važan govor” tokom virtuelne konferencije.

Ši je jedan od 40 svetskih lidera koje je predsednik Bajden pozvao da učestvuju na dvodnevnom virtuelnom samitu. Bajden je takođe pozvao i premijera Indije Narendru Modija, kao i predsednika Rusije Vladimira Putina. Kineski predsednik prihvatio je poziv nekoliko dana pošto se Bajdenov specijalni izaslanik za klimatske promene Džon Keri u Šangaju sastao sa svojim kineskim kolegom Šijeom Ženhuom.

Šiju će to biti prvo zajedničko pojavljivanje sa Bajdenom, otkad je 46. predsednik SAD preuzeo položaj u januaru, a dešava se u trenutku sve napetijih odnosa dve ekonomske supersile, uzrokovanih brojnim pitanjima, uključujući činjenicu da Peking sve tešnje kontroliše svoju poluatonomnu oblast Hong Kong, ali i brutalan tretman etničkih Ujugura, muslimanske manjine u svojoj severozapadnoj pokrajini Šinđijang.

Međutim, dve vodeće ekonomije sveta su kako izgleda pronašle zajednički interes kada je reč o ublažavanju klimatskih promena. SAD i Kina su ujedno i dva najveća svetska zagađivača, dve zemlje koje ispuštaju najviše gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, što je direktno povezano sa klimatskim promenama.

Globalni klimatski samit je deo Bajdenovih napora da se SAD ponovo pretvore u svetskog lidera u toj oblasti, pošto je njegov prethodnik Donald Tramp potcenjivao probelm klimatskih promena, pa čak i povukao zemlju iz Pariskog sporazuma postignutog 2015, kojim su uspostavljena ograničenja na emisiju štetnih gasova. Bajden je vratio SAD u sporazum odmah pošto je preuzeo položaj.

XS
SM
MD
LG