Linkovi

Nastavljaju se protesti, zapaljena statua generala Konfederacije u centru Vašingtona


Zapaljena statua generala Konfederacije Alberta Pajka (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)
Zapaljena statua generala Konfederacije Alberta Pajka (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)

Demonstranti se okupljaju i ovog vikenda na ulicama američkih gradova protiv rasizma i policijske brutalnosti.

Protesti traju od kada je 25. maja Afroamerikanac Džordž Flojd umro pošto ga je privela policija u Mineapolisu.

Neki od protesta u subotu i nedelju održavaju se povodom "Džuntinta", praznika kojim se slavi dan kada su poslednji Afroamerikanci oslobođeni ropstva, 19. juna 1865. u Teksasu.

Demonstracije se održavaju u nekoliko gradova, uključujući Njujork, Los Anđeles i Majami. Protesti se tokom vikenda održavaju i u Vašingtonu, blizu Bele kuće, već nekoliko nedelja.

Demonstranti u Vašingtonu su u petak uveče na trgu 3,2 kilometara od Bele kuće, srušili i zapalili statuu generala Konfederacije Alberta Pajka.

Spomenici Konfederaciji, simboli južnih saveznih država koji su ostali iz neuspešnog pokušaja da se zadrže Afroamerikanci u ropstvu, bili su predmet kritika i prethodnih decenija, a pogotovo tokom protesta koji se sada odigravaju.

Protesti protiv rasizma se održavaju i u drugim zemljama.

Četvrta nedelja protesta protiv rasizma, nakon Flojdove smrti i u Velikoj Britaniji. U Škotskoj, demonstranti traže da se ukloni statua Henrija Dandasa, političara iz 18. veka koji je odlagao ukidanje ropstva.

U Francuskoj, demonstrani marširaju u Parizu protiv rasizma i policijske brutalnosti i kao znak sećanja na crnce koji su preminuli nakon susreta sa franscuskom policijom ili pod sumnjivim okolnostima.

XS
SM
MD
LG