Linkovi

Policajci iz Bafala koji su napali starijeg čoveka braniće se sa slobode


Povređeni Martin Guđino (Foto: Jamie Quinn/ via REUTERS)

Dvojica policajaca u Bafalu, optužena za napad na demonstranta koji ima 75 godina, izjasnili su se da nisu krivi i pušteni su da se brane sa slobode, bez kaucije. Naredno pojavljivanje pred sudom zakazano je za 20. jul.

Ako budu proglašeni krivim za napad drugog stepena, preti im do 7 godina zatvora.

Policajci Robert Mekejb i Aron Torgalski, predali su se policiji u subotu ujutru, nakon što je u javnost izašao snimak kako guraju starijeg demonstranta koji je protestovao zbog smrti Džordža Flojda.

Tužilac Džon Flun rekao je da su policajci "prekoračili ovlašćenja".

Oni su suspendovani u petak, bez prava na platu, nakon što je televizijska ekipa zabeležila njihovo sukobljavanje sa demonstrantom.

Na snimku je čovek koji je identifikovan kao Martin Guđino, koji prilazi policijcima. Dvojica policajaca ga potom odguruju i on udara glavom o beton. Vidi se krv, dok policajci napuštaju to mesto, jedan pokušava da proveri kako je povređeni muškarac, dok ga drugi požuruje da nastavi da hoda.

"U onome što sam ja video u snimku, ima krivičnih elemenata. Videli smo nešto užasno i odvratno, i verujem, nezakonito", naveo je guverner Endrju Kuomo.

Svih 57 pripadnika policije u Bafalu, besni zbog suspenzije svojih kolega, takođe su napustili jedinicu za demonstracije, u znak podrške dvojici policajaca.

Guđino nije bio dostupan za komentar, ali je u stabilnom stanju. Jedan od organizatora protesta koji ga zna decenijama Džon Vašington kaže da je on aktivista za klimatske promene, dostupne uslove života i protiv policijske brutalnisti.

"Radim ovo već 10 godina, ne pamtim protest na kome nije bio Martin. Za šta god da samo protestovali, on je bio sa nama".

Vašington dodaje da je Guđino došao da se bori protiv policijske brutalnosti i očevidno je da nije bio nikakva pretnja policajcima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG