Linkovi

Direktor Boinga podneo ostavku


Dosadašnji izvršni direktor Boinga Denis Majlenberg (Foto: Reuters/Jim Young)
Dosadašnji izvršni direktor Boinga Denis Majlenberg (Foto: Reuters/Jim Young)

Najveći svetski proizvođač aviona kompanija Boing saopštila je da je dosadašnji izvršni direktor Denis Majlenberg podneo neopozivu ostavku, a na njegovu funkciju izvršni odbor imenovao je dosadašnjeg člana Dejvida Kalhuna, koji će zvanično stupiti na dužnost 13. januara 2020.

Majlenbergovoj ostavci prethodila je prošlonedeljna odluka kompanije da prekida proizvodnju letelice 737 Maks, koja je širom sveta prizemljena u martu , pošto se srušio i drugi avion tog tipa, a u dve nesreće stradalo ukupno 346 osoba.

"Izvršni odbor doneo je odluku da je promena na vrhu bila neophodna da bi se povratilo poverenje u kompaniju, dok radimo na tome da poboljšamo odnose sa regulatorima, korisnicima i svim drugim stranama", naveo je Boing u saopštenju.

Avion Etiopija erlajnsa 737 Maks srušio se odmah po poletanju u martu, usmrtivši 157 putnika i članova posade. Pet meseci ranije, isti model aviona, u vlasništvu indonežanske aviokompanije Lajon er, takođe se srušio ubrzo posle poletanja. U toj nesreći poginulo je 189 ljudi.

Istražitelji su se fokusirali na MCAS sistem u avionima, novi automatski sistem koji se nije nalazio u prethodnim verzijama Boinga 737 i veruju da je neispravni senzor u tom sistemu primorao oba aviona da idu trupom na dole, učinivši nemogućim da piloti povrate kontrolu.

XS
SM
MD
LG