Linkovi

Direktor Boinga priznao grešku u komunikacijama


Direktor Boinga Denis Milenberg govori na konferenciji za novinare u muzeju Fild u Čikagu, 29. aprila 2019.
Direktor Boinga Denis Milenberg govori na konferenciji za novinare u muzeju Fild u Čikagu, 29. aprila 2019.

Izvršni direktor Boinga izjavio je da je kompanija napravila "grešku" u načinu na koji je rešavala probleme kod sistema upozoravanja u kokpitu aviona 737 Max, pre nego što su se dogodile dve nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi. Denis Milenberg je obećao transparentnost dok njegova kompanija radi na tome da prizemljene avione vrati u avio-saobraćaj.

Govoreći pred početak Sajma avijacije u Parizu, izvršni direktor Boinga rekao je novinarima da komunikacija Boinga sa regulatorima, kupcima i javnošću nije bila "konzistentna" i dodao da je to "neprihvatljivo".

​Američka federalna uprava za avijaciju (FAA) kritikovala je Boing što regulatorima više od godinu dana nije otkrio da jedan od indikatora bezbednostu u kokpitu najprodavanijeg modela njegovih aviona nije radio kako je predviđeno.

Boing i FAA Boeing su saopštili da svetlo upozorenja nije bilo ključno za bezbednost letenja, ali je zbog nepotpune komunikacije narušeno poverenje u Boing, dok kompanija pokušava da se oporavi posle rušenja dva njena aviona, u Indoneziji i Etiopiji.

Boing 737 Max kompanije Amerikan Erlajnz na aerodromu Lagvardija u Njujorku (arhivski snimak).
Boing 737 Max kompanije Amerikan Erlajnz na aerodromu Lagvardija u Njujorku (arhivski snimak).

“Očigledno je da smo imali grešku u primeni upozorenja", izjavio je Milenberg.

Piloti su ogorčeni što ih Boing nije obavestio o novom softveru koji je korišćen u avionima koji su se srušili.

Milenberg je izrazio uverenje da će SAD i drugi globalni regulatori dozvoliti Boingu 737 Max da ponovo leti tokom ove godine. "Preduzećemo sve neophodne mere da Max bude bezbedan", dodao je.

Ovaj model aviona je prizemljen širom sveta na tri meseca a regulatori moraju da odobre promene na softveru pre nego što se ponovo vrati u avio-saobraćaj.

Milenberg je izjavio da je rušenje aviona Lajon Era i Etiopian Erlajnza bilo "prelomni trenutak" za Boing, ali da misli da će rezultat biti "još bolja i jača kompanija".

U SAD, članovi Kongresa i Federlna uprava za avijaciju ispituju kako je Boing prijavljivao problem koji se odnosi na svetlo upozorenja u kokpitu. Kompanija je 2017. otkrila da svetlo upozorenja, dizajnirano da upozori pilote kada senzori koji mere ugao nosa aviona možda ne funkcionišu kako treba, radi samo ako se kupi još jedan dodatni element. Senzori koji mere ugao nosa aviona odigrali su ulogu u nesreći u Indoneziji prošlog oktobra kao i u Etiopiji u martu. Senzori su imali kvar i upozorili softver da obori nos aviona a piloti nisu mogli da preuzmu kontrolu nad letelicama.

Boing je informisao FAA o tome šta je saznao 2017. posle nesreće u Indoneziji.

XS
SM
MD
LG