Linkovi

SAD prizemljile avione tipa 737 Max


Boing 737 Max u hangaru u Rentonu, u državi Vašington.
Boing 737 Max u hangaru u Rentonu, u državi Vašington.

SAD su odlučila da prizemlje celu flotu aviona tipa 737 Max, njih 371, nakon što su istražitelji otkrili nove dokaze na mestu nesreće "Etiopijan erlajnsa", u kojoj je poginulo 157 ljudi. Američka federalna uprava za avijaciju saopštila je da će avioni biti prizemljeni do dalje istrage, koja obuhvata i ispitivanje informacija iz crnih kutija

Pilot Boinga 737 Max 8 koji se u nedelju srušio u Etiopiji prijavio je probleme u kontroli leta, dok su piloti u samim Sjedinjenim Državama nedavno prijavili najmanje pet slučajeva da su imali teškoće u kontrolisanju letelice.

Tramp je rekao da su nove informacije o nesreći Etijopian erlajnsa navele administraciju da naredi prizemljenje Boingovih letelica.

„Izdali smo hitnu naredbu da se prizemlje svi letovi Boingovih aviona 737 Max 8 i Max 9 i aviona povezanih sa tom flotom. Razgovarao sam sa sekretarkom za saobraćaj, administratorom Federalne uprave za avijaciju i izvršnim direktorom Boinga i oni su svi saglasni sa tim potezom. Svi avioni koji su trenutno u vazduhu, biće prizemljeni nakon što slete na svojim destinacije. Piloti su obavešteni, aviokompanije su saglasne sa ovom odlukom. Bezbjednost Amerikanaca i svih ostalih je za nas najvažnija i izražavamo saučešće onima koji su izgubili voljene u padovima aviona Boing 737 Max 8 Etijopian Erlajnza i Lajon Era. Boing je izuzetna kompanija i nadam se će brzo utvrditi šta se dogodilo. Do tada, avioni će biti prizemljeni."

Iz Boinga je saopšteno je da odluka o prizemljenju aviona 737 Max doneta iz predostrožnosti i da će kompanija, u saradnji sa istražiteljima, preduzeti sve mere da utvrdi šta su bili uzroci nesreća i da osigura da se ne ponove.

Američka vlada pozivana je da prizemlji flotu aviona Boing 737 Max 8 pošto su se dva aviona tog tipa srušila u proteklih šest meseci, a u obe nesreće poginuli svi putnici i članovi posade. Nekoliko desetina zemalja je povuklo iz upotrebe te avione ali je Federalna uprava za avijaciju prvo naredila američkom proizvodjaču aviona samo da unapred softver aviona.

Mesto nesreće aviona Etiopijan Erlajnza blizu Bišoftua, 11. marta 2019.
Mesto nesreće aviona Etiopijan Erlajnza blizu Bišoftua, 11. marta 2019.

Nekoliko desetina zemalja zabranilo je Boing 737 Max 8, pošto su se dva aviona srušila u šest meseci. Avion Etiopijan Erlajnza na letu 302, koji se srušio nekoliko minuta posle poletanja iz Ades Abebe u nedelju, kada je stradalo svih 157 putnika i članova posade.

Avion Lajon Era srušio se u Indoneziji 29. oktobra, kada je poginulo 189 ljudi. Istrage će trajati mesecima ali preliminarni nalazi pokazuju da su okolnosti obe nesreće bile slične.

"Stručnjaci za avijaciju dovode u pitanje koliko je ovaj Max avion pouzdan, posebno njegova oprema za kontrolu leta. Ne dovode u pitanje bezbednost Etiopijan Erlajnza”, kaže Kelejsius Bekeli, stručnjak za avijaciju.

Federalna uprava za avijaciju je, pre Trampove odluke, proglasila da je 737 Max 8 bezbedan za letanje a Boingu naredila da usavrši softver aviona do aprila. Međutim, pojedini senatori pozvali su američke vlasti da zabrane upotrebu aviona. Demokratska senatorka Elizabet Voren otišla je korak dalje pozivajući Kongres da istraži da li Trampova administracija štiti američkog giganta.

Predsednik Tramp se u međuvremenu žalio na Tviteru da avioni postaju “suviše složeni za letenje”. Boing je, pak, saopšio da ima “puno poverenje u bezbednost aviona 737 Max 8” – najnoviju verziju svog najprodavanijeg aviona.

XS
SM
MD
LG