Linkovi

Pronađene crne kutije Boinga koji se srušio u Etiopiji


Spasioci na mestu gde se avion Etiopijan erlajnza srušio u polju blizu Bišoftua, južno od Adis Abebe.
Spasioci na mestu gde se avion Etiopijan erlajnza srušio u polju blizu Bišoftua, južno od Adis Abebe.

Predstavnici Etiopian erlajnza saopštili su da su pronađene obe crne kutije iz Boinga 737 Max 8, koji su juče srušio ubrzo po poletanju iz Adis Abebe za Najrobi u Keniji. Jedna crna kutija beleži tehničke podatke o letu, a druga snima razgovor u pilotskoj kabini. Niko od 157 putnika i članova posade nije preživeo. Među stradalima je i humanitarni radnik, srpski državljanin, Đorđe Vdović, koji je radio pri Ujedinjenim nacijama i Svetskom programu za hranu. Isti model Boingovog aviona srušio se u oktobru u Indoneziji.

Nema dokaza da su avionske nesreće u Indoneziji i Etiopiji povezane. Posada kompanije Etiopijan erlajnz na letu 302 izgubila je vezu sa komandom na zemlji šest minuta posle poletanja sa međunarodnog aerodroma Bol u prestonici Etiopije. Avion se srušio 65 kilometara dalje. Iz avio kompanije kažu da je kapetan aviona bio jedan od najiskusnijih pilota.

"Pilot Mohamed Nur Mohamed je bio stalno zaposlen u kompaniji i imao je više od 200 sati letenja. Obavili smo prvu inspekciju 4. februara, avion je bio potpuno nov i sve je bilo u redu”, ispričao je Tivolde Gebremariam, izvršni direktor kompanije Etiopijan Erlajnz.

Kenijski minister saobraćaja izjavio je juće da je svih 149 putnika i osam članova posade poginulo u udesu.

Žalost u Adis Abebi, 11. marta 2019.
Žalost u Adis Abebi, 11. marta 2019.

Među nastradalima je bilo najmanje 20 putnika koji su išli u Najrobi na godišnje zasedanje Programa UN za zaštitu životne sredine.

"Možemo da potvrdimo da je u avionu bilo putnika iz najmanje 35 zemalja, najmanje 35 različitih nacionalnosti, kažem najmanje zato što još nismo utvrdili identitet dva putnika. Najviše je bilo Kenijaca, oko 32 od 149”, kazao je Džejms Mačarija, kenijski ministar saobraćaja.

Srpski državljanin, humanitarni radnik Đorđe Vdović rođen je 1965. godine a pune 23 godine radio je pri Ujedinjenim nacijama, u Svetskom programu za hranu.

Među putnicima je bilo 18 Kanađana, devet Etiopljana, osam Amerikanaca, Kineza i Italijana, sedam Francuza i Britanaca i šest Egipćana. Bilo je putnika iz Austrije, Indije, Irske, Izraela, Maroka, Holandije , Rusije, Poljske i Švedske.

Etiopijan Erlajnz je jedna od najvećih avio kompanija na afričkom kontinentu. Avion koji se juče srušio bio je jedan od šest Boinga 737 Max 8 koje je kompanija naručila. Boing je 2017. novi model iz popularne serije 737 predstavio kao izuzetno ekonomičan, tehnološki usavršen i najsigurniji avion na svetu. Sada, posle drugog udesa u nešto više od četiri meseca, postavlja se pitanje sigurnosti više 350 Boingovih 737 Max 8 koji se koriste u flotama širom sveta.

XS
SM
MD
LG