Linkovi

Aviokompanije širom sveta prizemljuju Boingove avione


Boing 737 Max 8 na pisti u Singapuru
Boing 737 Max 8 na pisti u Singapuru

Regulatorno telo za bezbednost saobraćaja u Evropskoj uniji suspendovalo je sve letove aviona Boing 737 MAX 8 unutar evropskog bloka, pridruživši se tako brojnim zemljama širom sveta - između ostalih Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Maleziji i Omanu, koji su ranije otkazali letove te vrste putničkog aviona u svojim vazdušnim prostorima, posle druge nesreće aviona tog tipa za pet meseci.

Aviokompanije u zemljama širom sveta, među kojima su Kina, Indonezija, Brazil, Meksiko, Australija, Singapur i Norveška, prizemljile su sve avione tipa Boing 737 Max 8 nakon pada aviona "Etiopijan erlajnsa" u kojem je stradalo 157 putnika i članova posade.

U saopštenju civilnih avijacija tih zemalja navodi se da će avioni biti privremeno prizemljeni dok se ne utvrdi uzrok avionske nesreće u Etiopiji.

U nesreći u Etiopiji poginulo je 157 osoba
U nesreći u Etiopiji poginulo je 157 osoba

​U Indoneziji se, prošlog oktobra, srušio isti tip aviona ubrzo nakon poletanja iz Džakarte, a poginulo je 189 ljudi. Indonežanski istražitelji saopštili su da su podaci iz crne kutije pokazali da je automatski bezbednosni sistem više puta prisilio avion da se spusti, uprkos naporima pilota da to spreče.

Predstavnici Etiopijan erlajnsa saopštili su u ponedeljak da su pronađene obe crne kutije iz Boinga 737 Max 8, koji su srušio u nedelju ubrzo po poletanju iz Adis Abebe za Najrobi u Keniji.

U međuvremenu se odaje pošta žrvama nesreće iz najmanje 35 zemalja, među kojima su i 22 službenika Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG