Linkovi

Direktor Boinga: Nisam ponudio ostavku posle pada aviona


Direktor Boinga Denis Malenberg

Izvršni direktor Boinga Denis Malenberg svedočio je pred odborima u Predstavničkom domu i Senatu o padu dva aviona Boing 737 MAX i ključnim bezbednosnim propustima u razvoju tog modela aviona, prenosi Rojters.

Na pretresima koji su trajali po nekoliko sati, Malenberg je rekao da nije ponudio ostavku posle pada aviona indonežanske kompanije Lion Air kada je poginulo 189 osoba i Etiopian Arlines, kada je stradalo 157-oro putnika i članova posade.

Oba aviona su bila Boing 737 MAX. Nakon nesreća u Indoneziji i Etiopiji, brojne svetske aviokompanije su prizemljile avione tipa Boing 737 MAX i ne koriste ih u avio saobraćaju već osam meseci.

Na pretresu u Kongresu, kojem su prisustvovali i članovi porodica žrtava avionskih nesreća, Malenberg je odgovarao na pitanja o svojoj odgovornosti u okviru kompanije i da li i dalje prima platu.

Kongresmen iz Tenesija Stiv Koen upitao je Malenberga da li se odrekao plate od 30 miliona dolara godišnje u periodu dok se istražuju potencijalni bezbednosni propusti Boinga, na šta je Denis Malenberg odgovorio da o tome može da odluči bord Boinga.

Kongresmen Džon Garamendi iz Kalifornije optužio je kompaniju Boing da ima "ozbiljne probleme s kvalitetom" drugih modela aviona - 787 Dreamliner i KC-46 i da "stavlja profit iznad bezbednosti".

Izvori bliski Boingu kažu da se članovi borda direktora nisu odrekli godišnjih bonusa dok traje istraga.

Greške u softveru

Predstavnici u Kongresu objavili su dokumente koji su pokazali da je kompanija Boing razmatrala popravku sistema automatske kontrole letenja - za koji se sumnja da je uzrok pada aviona u Indoneziji i Etiopiji.

Malenberg je priznao da je kompanija "napravila neke propuste" u razvoju tog sistema koji je ostavljao pilote bez kontrole nad letelicom jer je automatski prednji deo aviona usmeravao na dole.

Iako je priznao da postoje propusti, Denis Malenberg nije odgovorio na pitanje koji su pojedinci odgovorni za to, već je rekao da su to "veći timovi ljudi".

Izvinjenje porodicama žrtava

Direktor Boinga je svoje izlaganje u Kongresu počeo tako što se okrenuo ka članovima porodicama 346 žrtava dve avionske nesreće i izvinio im se.

Denis Malenberg je rekao i da se pre saslušanja sastao sa nekim od članova porodica žrtava.

Članovi porodica stradalih u padu dva Boinga 737 MAX u Kongresu
Članovi porodica stradalih u padu dva Boinga 737 MAX u Kongresu

"Razgovarali smo o tome da ne dopustimo da se ovo više ikada dogodi. Da sprečimo ovakve nesreće. I hteo sam jednu stvar da kažem porodicama: ove priče će uvek biti sa nama. Voleo bih da to mogu da promenim", kazao je direktor Boinga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG