Linkovi

Šef grčke diplomatije uveren da će sporazum s Makedonijom biti ratifikovan


Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas (desno), odgovara na pitanja na konferenciji za novinare sa nemačkim šefom diplomatije Hajkom Masom, u Atini. (Foto: AP/Petros Giannakouris)

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas uveren je da će preliminarni dogovor o promeni imena susedne Makedonije biti potpuno ratifikovan, uprkos protivljenju u obe zemlje.

Kocijas je izjavio da se nada i veruje da će Makedonci podržati promenu imena u "Severna Makedonija", na referendumu 30. septembra.

Ukoliko bude usvojen i primenjen, sporazumom će biti okončan višedecenijski bilateralni spor, a Makedoniji olakšano pristupanje NATO-u i Evropskoj uniji.

Kocijas je takođe rekao da će, kada makedonski parlament usvoji amandman na ustav te zemlje, kako bi se omogućila promena imena, grčki zakonodavci takođe ratfikovati sporazum, bez obzira na to što ga većina opozicionih partija odbacuje.

Kocijas je, posle razgovora sa nemačkim kolegom Hajkom Masom u Atini, rekao i da će finalizacija procesa najverovatnije biti odložena za oko mesec dana, odnosno za kraj januara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG