Linkovi

"Svetu potrebna jaka EU, da budemo jedinstveni i prema Balkanu"


Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker govori u Evropskom parlamentu, 12. septembar 2018.
Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker govori u Evropskom parlamentu, 12. septembar 2018.

Posljednji godišnji govor aktuelnog predsjednika Evropske komisije "Stanje EU nacije", održan pred Evropskim parlamentom u Strazburu, biće sigurno predmet analiza narednih dana, ali i bez njega je jasno - Unija je podijeljena više nego ikad ranije, naredne godine ostaje bez jedne od svojih država-osnivača, dok populistički pokreti u ostatu evropskih članica postaju sve jači.

Brojni su problemi sa kojima se susreće Unija danas, i ne može se Evropska komisija kriviti za sve njih, može se kriviti da nekada nije imala dovoljno sluha niti reagovala na vrijeme, kako kada je započela drama Bregzita.

Rukama i nogama su, sa druge strane, radili na tome da se Grčka izvuče iz finansijske agonije i, zajedno sa medjunarodnim i evropskim novcem, uspjeli su u tome prije neki dan obznanjujući da je sada Atina na istom "tretmanu" kao i ostali. Junker vjeruje da je svijetu danas potrebna jaka EU.

"Potrebna je i Evropa koja radi na miru, trgovinskim sporazumima i stabilnoj monetarnoj politici. Nisam pristalica unilateralizma, koji gasi očekivanja i nade - uvijek ću biti za multilateralizam".

Pored ostalog, on vjeruje da je krajnje vrijeme da se Evropa odredi prema svome najbližem balkanskom susjedstvu - ukoliko to ne učini, učiniće neko drugi.

"Moramo postići jedinstvo kada je riječ o Zapadnom Balkanu. Ako to ne učinimo, naše najbliže susjedstvo će biti pod uticajem drugih".

Junker je snažno upozorio na rastući populizam i probleme koji tek dolaze. Među njima je odlazak Velike Britanije. Londonu je poručio da nikada za Uniju neće biti tek neka treća zemlja, već i dalje najbliži patner. A što se tiče globalne uloge Evrope, Junker je naglasio.

"Mi smo neko ko plaća u globalnim razmjerima...sada želimo da budemo i globalni igrač".

Ipak, najkonkretnije rečeno u Junkerovom govoru je inicijativa da se konačno ukine polugodišnje pomjeranje sata u Evropi. Da se o tome izjasne evropske države imaju rok do aprila naredne godine, dok je anketa provedena medju gotovo 5 miliona Evropljana pokazala da je 85 odsto njih da se definitivno ukine pomjeranje sata.

XS
SM
MD
LG