Linkovi

Grčka i Makedonija potpisale sporazum koji okončava spor oko imena


Premijer Grčke, Aleksis Cipras (iza desno) i njegov makedonski kolega Zoran Zaev (iza levo) posmatraju kako ministri inostranih poslova Grčke, Nikos Kotcizis (desno) i Makedonije, Nikola Dimitrov, potpisuju sporazum u mestu Psarades, na grčkoj obali Prespanskog jezera, u Grčkoj, 17. juna 2018.

Grčka i Makedonija potpisale su sporazum koji, ukoliko bude ratifikovan, rešava decenijama dug oko imena Makedonije. Novo ime najjužnije bivše jugoslovenske republike ubuduće bi trebalo da bude Severna Makedonija.

Sporazum su potpisali ministri inostranih poslova Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov u nedelju u mestu Psarades, na grčkoj obali Prespanskog jezera, prenose mediji. Potpisivanju su prisustvovali premijer Grčke, Aleksis Cipras i Makedonije, Zoran Zaev, kao i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje, Johanes Han, podsekretarka UN za politička pitanja Rozmari di Karlo i medijator UN u maratonskom sporu dve zemlje Metju Nimic.

Zvanični sastanak dve nastaviće se u Oteševu, na makedonskoj strani jezera, do kog će dvojica premijera doći gliserom, koji će ih zajedno prevesti preko Prespanskog jezera.

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da je država ponosna što je izabrala "rešenje koje ujedinjuje".

"Ponosni smo na ovaj naš dogovor. Ponosni smo zato što se ujedinjujemo oko rešenja spora koji nas je delio i što smo izabrali rešenje koje nas ujedinjuje. Potpisivanjem konačnog dogovora o rešenju pitanja imena i o strateškom partnerstvu naše dve zemlje - pomerili smo planine", rekao je Zaev.

"Naučili smo da treba da učimo iz istorije, a ne da je ponavljamo. Na temeljima prošlosti, gradimo budućnost", zaključio je makedonski premijer.

Danas, ovde na Prespanskom jezeru, počinjemo da pišemo novu srećnu pesmu, izjavio je grčki premijer Aleksis Cipras.

"Došlo je vreme da opet pevamo srećne pesme na Balkanu, a danas se pravi prvi, smeli korak u ovom pravcu. Jednu takvu novu pesmu počinjemo da pišemo ovde u Prespi. Naš cilj jeste da ovu radosnu pesmu pevaju mnogo vekova mnoge buduće generacije, na našem i vašem jeziku, u našoj i vašoj zemlji, naš i vaš narod... Pesmu koja će slaviti mir", rekao je Cipras.

Sporazum treba još da protvrde parlamenti dve zemlje, a u Makedoniji i građani na referendumu.

Dogovorom Ciprasa i Zaeva, koji je postignut 12. juna, predviđeno je da Makedonija promeni ime u "Republika Severna Makedonija" uz promenu Ustava i referendum, a da Grčka prestane da sprečava prijem Makedonije u NATO i otpočinjanje pregovora o pristupanju EU.

Sporazum dva premijera pozdravile su EU, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima je i Rusija.

Protivnici sporazuma između Grčke i Makedonije o budućem imenu te države, Severna Makedonija, sukobili su se sa policijom tokom protesta u selu Psarades, na grčkoj strani Prespanskog jezera, u Grčkoj, 17. juna 2018.
Protivnici sporazuma između Grčke i Makedonije o budućem imenu te države, Severna Makedonija, sukobili su se sa policijom tokom protesta u selu Psarades, na grčkoj strani Prespanskog jezera, u Grčkoj, 17. juna 2018.

Dogovor o rešenju spora oko oko imena Makedonije podstakao je duboko nacionalističke stavove i u Grčkoj i u Makedoniji, a kritičari premijera Ciprasa i Zaeva optužuju za "izdaju".

Kordoni policije zatvorili su sve pristupe mestu kako bi sprečili grčke demonstrante da se probliže mestu njegovog potpisivanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG