Sekretarijat za pravosuđe neće tužiti Pensa zbog poverljivih dokumenata

  • Asošijeted pres

Bivši potpredsednik Amerike Majk Pens (Foto: AP/Charlie Neibergall, arhiva)

VAŠINGTON — Sekretarijat za pravosuđe obavestio je pravni tim bivšeg potpredsednika SAD Majka Pensa da neće protiv njega podizati optužnicu zbog nalaženja poverljivih dokumenata u njegovom domu u Indijani.

Sekretarijat je u pismu Pensovom advokatu naveo da, posle istrage o potencijalnom propustu prilikom čuvanja poverljivih dokumenata, neće podizati krivičnu prijavu. Zvaničnik tog sekretarijata potvrdio je autentičnost pisma, u koje je uvid imao AP.

Vest stiže nakon što je u u sredu Pens objavio da će da se kandiduje za republikansku nominaciju za predsedničkog kandidata - u trku u kojoj će se suočiti direktno sa svojim bivšim šefom, nekadašnjim predsednikom Donaldom Trampom.

Ne propustite: Mediji: Bivši potpredsednik Pens ulazi u predsedničku trku 7. juna

Nije otkriven nijedan dokaz koji bi sugerisao da je Pens namerno krio dokumenta od vlade, ili čak da je i znao da su mu u domu, tako da se nije ni očekivalo da bude optužen. Ipak, sam momenat donošenja odluke nije mogao biti bolji za bivšeg potpredsednika i njegov politički tim dok se spremaju za ulazak u već prenatrpan republikanski ring u kojem ih učekuje Tramp.

Dokumenta sa oznakom poverljivo su u januaru pronađena u kući bivšeg potpredsednika. Pens je stalno isticao da nije bio svestan da dokumenta postoje, ali da je bilo "grešaka" u načinu na koji je rukovao poverljivim dokumentima.

Osim ovog slučaja, dva specijalna tužioca nastavljaju da istražuju kako su se prema poverljivim dokumentima odnosili i Tramp i aktuelni predsednik Džo Bajden.

Status istrage o Bajdenovim dokumentima nije poznat, ali kod Trampa postoje znaci da se istraga privodi kraju - tužioci su blizu odluke o tome da li treba podneti krivične prijave protiv bivšeg predsednika ili nekog drugog.

Tim koga vodi specijalni tužilac Džek Smit sproveo je široku istragu sa svedocima, među kojima su nekadašnji i sadašnji saradnici Trampa. Istraga se ne fokusira samo na to da li je Tramp neovlašćeno držao oko 300 dokumenata sa oznakom "poverljivo", nego i da li je opstruirao vladine napore da ih bezbedno preuzmu.

Tramp je nekoliko meseci odbijao zahteve da vrati dokumenta koje je na kraju mandata odneo iz Bele kuće u svoj dom na Floridi. Nakon sumnje da je ostalo još dokumenata u njegovom posedu, uz nalog i posetu istražitelja, FBI je prošlog avgusta preuzeo skoro 100 poverljivih dokumenata, od kojih su neki strogo tajni. Tramp i dalje insistira da nije učinio ništa loše.