Osam preminulih, 577 novih slučajeva u Crnoj Gori

Prema navodima Instituta za javno zdravlje, uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, kao i broj oporavljenih u istom periodu, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva Kovida 19 u Crnoj Gori iznosi 9.151. (Foto: Institut za javno zdravlje Crne Gore)

Osam preminulih i 577 novih slučajeva koronavirusa registrovano je u posljednja 24 sata u Crnoj Gori, a broj aktivno oboljelih u zemlji od 620.000 stanovnika približava se cifri od dva procenta, saopštili su zvaničnici u subotu.

“Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analizu i dostavile rezultate za 1.808 uzoraka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 577 novopozitivnih1 slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2”, navode iz Instituta za javno zdravlje.

Od jučerašnjeg presjeka, Institutu je prijavljeno osam smrtnih ishoda povezanih sa Kovidom, a preminuli su po dva pacijenta iz Podgorice, Ulcinja i Bijelog Polja i po jedan iz Budve i Berana, od kojih je najstariji imao 89 a najmlađi 51 godinu.

“Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom od početka juna mjeseca iznosi 376,a od početka godine 385”, kažu u IJZ.

Prema navodima Instituta, uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, kao i broj oporavljenih u istom periodu, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva Kovida 19 u Crnoj Gori iznosi 9.151.

Od početka epidemije u zemlji je registrovano ukupno 26.685 slučajeva infekcije Kovidom 19.

Infektolog Milovan Živković rekao je Radiju Crne Gore da je epidemiološka situacija u zemlji “preozbiljna”, te da Crna Gora “zauzima jedno od vodećih, ako ne i prvo mjesto” po broju oboljelih u odnosu na broj stanovnika u Evropi.

“Nepoštovanje mjera doprinijelo je takvoj situaciji," rekao je Živković i podsjetio da se na početku epidemije govorilo da jedan odsto oboljelih može dovesti do kolapsa zdravstvenog sistema u zemlji.

On je naveo da je trenutno aktivno oko devet hiljada inficiranih, izražavajući uvjerenje da je taj broj još veći, te da se Crna Gora bliži cifri od dva odsto oboljelih od koronavirusa.

"Sve to pada na leđa malog broja zdravstvenih radnika. Plašim se da će doći momenat da sa pacijentima neće imati ko da radi", rekao je crnogorski infektolog.